Wally de Doncker - Ik wou dat ik een pop was

"Een verhaal dat de tijd en de lezer even doen stilstaan." 
ikwoueenpopwas.gif

Wally de Doncker - Ik wou dat ik een pop was

 Voor alle leeftijden.

'Vroeger was het allemaal beter,' zeggen oudere mensen nog wel eens. Of dat wel of niet zo is is discutabel, maar volgens Pros uit het prentenboek Ik wou dat ik een pop was van Wally de Doncker en Harmen van Straaten was het vroeger in ieder geval wel anders. En Pros heeft heimwee naar dat andere. Vooral 's nachts denkt hij nog vaak aan vroeger. Zijn vrouw Annie leefde nog, kinderen lachten en buren roddelden. Het leven in de straat zag eruit als op een vergeelde prentbriefkaart. Pros hield van dat leven.
In deze moderne tijd kijkt Pros nog steeds naar het leven in zijn straat. Nu rijden er auto's doorheen. En vervolgens worden ze iedere dag om dezelfde tijd op dezelfde plek geparkeerd. Altijd steekt Pros zijn hand op. Maar niemand groet ooit terug. Iedereen is te druk bezig met zichzelf en met televisiekijken. Volgens Pros regeert die poppenkast de wereld. Daarom zou hij willen dat hij een pop was. Dan zouden ze hem tenminste zien.

In Ik wou dat ik een pop was krijgt de lezer een beeld van het leven, van vroeger en van nu, van Pros: wat hij doet, wat hij ziet, wat hij niet hoort, wat hij kookt en hoe hij denkt. Pros is melancholisch, maar doet wel zijn best iets van zijn leven te maken. En dat vindt hij knap moeilijk. Als lezer voel je zijn worsteling. Door de manier waarop Wally de Doncker schrijft, maar ook door de prachtige sepia-achtige illustraties van Harmen van Straaten die de sfeer van vroeger tijden laten proeven. Door Pros word je als lezer aan het denken gezet. Bijvoorbeeld over de eigen straat en de mensen die daar wonen. Ik wou dat ik een pop is zeker geen belerend prentenboek over hoe het allemaal zou moeten. Maar het is wel een heel mooi boek over gevoelens en over met elkaar omgaan.

Wally de Doncker (tekst) & Harmen van Straaten (illustraties) - Ik wou dat ik een pop wasDavidsfonds/Infodok, 2002
(P.M.)

 

« Terug

bol

Bestel
Wally de Doncker - Ik wou dat ik een pop was
via de internet boekhandel bol