Henk Hardeman - Het Rijtjespaleis

"Over schurken en kleine helden die durven." 
rijtjespaleis.gif

Henk Hardeman - Het Rijtjespaleis

Vanaf 8 jaar.

Je neemt een zogenaamd slimme zakenman en twee sukkelige handlangers als de slechteriken. Daarbij 'doe' je twee kinderen, een excentrieke opa, een kordate tante en niet te vergeten een overgelopen secretaresse als strijders voor de goede zaak. En dan heb je de ingrediënten voor een spannend verhaal. In dit geval Het Rijtjespaleis van Henk Hardeman.

Tobias woont met opa Grijs en tante Da in de Begoniastraat in Klein-Dreumelen. Opa gaat door het leven als ridder met een echt harnas, dus heeft hij zijn rijtjeshuis verbouwd tot een Rijtjespaleis, dat eigenlijk meer op een kasteel lijkt, met heuse torens, kantelen en een ophaalbrug. Maar het rustige leven in de Begoniastraat wordt verstoord door een brief van een notaris: de bewoners hebben een andere huisbaas die graag wil dat ze het huis zo snel mogelijk verlaten. Natuurlijk kan dat zomaar niet, dus krijgen ze veel geld en een andere woning aangeboden. Want 'voor geld is alles te koop, alles!', denkt de nieuwe huisbaas.
Aranka, het buurmeisje van Tobias, weet te vertellen dat de hele buurt dezelfde brief heeft gekregen. De ouders van Aranka en alle andere buurtbewoners besluiten te verhuizen, maar opa Grijs en tante Da piekeren daar niet over. Ze gaan de strijd aan met Jodocus Swartschaep, de projectontwikkelaar die torenflats wil bouwen in de Begoniastraat. Vanaf dat moment begint de spanning op te lopen. Want Swartschaep laat zich niet omverwerpen. Bovendien is hij dikke vrienden met de burgemeester, de politie en alle pers in Klein-Dreumelen. Het is daarom geen gemakkelijke strijd voor Tobias, Aranka, opa Grijs en tante Da. Maar ze geven niet op. Ze krijgen zelfs hulp van juffrouw Ten Cate, de secretaresse van Swartschaep. Mede door zijn ontzettend onhandige helpers Heug en Meug raakt de zakenman steeds meer in de problemen. Als dan ook nog de burgemeester, de politie en de pers zich tegen hem keren is het definitief afgelopen met de sloop-, bouw- en omkooppraktijken van Swartschaep.

Het is heel klassiek: het kwaad belaagt het goede, het goede gaat de strijd aan en overwint uiteindelijk. Omdat Het Rijtjespaleis een kinderboek is, is het tamelijk logisch dat werd gekozen voor kinderen als hoofdpersonen die ook nog eens de helden zijn. Allemaal bekende dingen. Dan is het vervolgens aan de schrijver om te kiezen voor een omgeving, waar een gebeurtenis plaatsvindt die moet worden bestreden. Henk Hardeman bedacht een woonwijk waar huizen met de sloop worden bedreigd. Geen onaardige keuze, aangezien een dergelijke omgeving aansluit bij de belevingswereld van jonge lezers en ze zich wel een voorstelling kunnen maken van het feit dat iemand zijn huis niet wil verlaten. Ze kunnen dus meeleven met de hoofdpersonen van het boek. En zich indenken dat ze zelf de helden zijn die een sloper kunnen tegenhouden. 
De opa die zich gedraagt als een ridder is wel heel erg bedacht, maar levert af en toe grappige momenten op. De echte en subtiele grapjes echter worden, zonder dat ze het zelf willen, gemaakt door de handlangers Heug en Meug. Hun vragen, opmerkingen en reacties zijn zo oenig dat je er als lezer erg om kan lachen.


Henk Hardeman - Het Rijtjespaleismet tekeningen van Saskia Halfmouw
Uitgeverij Holland, 2002
(P.M.)

 

« Terug