Brigitte Luciani - Een vrolijke rommel

"Opruimen is niet altijd vervelend..." 
vrolijkerommel.gif

Brigitte Luciani - Een vrolijke rommel

 

BRIGITTE LUCIANI - EEN VROLIJKE ROMMEL
vanaf 4 jaar

De Familie Vrolijk vindt de grote chaos die er elke dag in hun huis heerst helemaal niet erg. Tot vandaag. Want vandaag willen ze samen een taart bakken. En ja, daar heb je het, door de rommel is de garde zoek geraakt. De beste manier om die terug te vinden, is de handen uit de mouwen steken en aan het opruimen gaan. Alle kamers komen aan de beurt.

Mama, papa en de twee kinderen beginnen in de keuken, alles gaat er op zijn plaats terug. Ze vinden wel een kussen dat niet in de keuken hoort. En daarmee trekken ze naar de slaapkamer. De garde is ook hier niet te vinden, maar een verdwaalde tandenborstel verhuist met hen mee naar de badkamer. Die krijgt meteen ook een goede beurt. Een hark die er niet hoort, brengt hen naar de tuin. Een verloren beer in de tuin zet de kinderen in hun eigen kamer aan het werk. Tot ze uiteindelijk de garde ontdekken en aan het koken kunnen slaan. Want een lekker stuk chocoladetaart is na zo'n dag dubbel en dik verdiend!

Een tof boek dat kinderen leert dat opruimen niet altijd vervelend is. Het kan een boeiende zoektocht worden, is eigenlijk een spel op zich en veel plezanter als je het samen doet. Een beloning komt achteraf en is twee keer zo lekker omdat je ze echt verdient.

De illustraties zijn eerder artistiek en doen denken aan de stijl van de Franse illustratoren. Het kleurgebruik is speels en divers. De platen zitten vol beweging, gezellige drukte en verrassende details. Een lust voor het oog!

Leuk aan de tekst is dat er telkens een 'vreemd' voorwerp wordt gevonden en de voorlezer het kind kan laten raden wat volgt op de volgende pagina. Samen raden welke kamer aan de beurt is.

Ze komen wel een kussen tegen.
"Dat hoort niet in de keuken," zegt papa.
"Het kussen hoort in...

...de slaapkamer"

Dit soort interactie tijdens het voorlezen verscherpt de aandacht van een kind voor het verhaal. Daarnaast lenen de prenten in dit boek zich perfect voor raad- en zoekspelletjes tijdens het voorlezen.

De humor die je in de prenten vindt, is er ook in het verhaal. Als de ouders het opruimen moe zijn, nemen de kinderen het voortouw. Een leuke scène, maar niet echt realistisch. Of misschien toch? Want na het lezen van dit boek wil je vast meteen aan de slag.

Een vrolijke rommel
Vanaf 4 jaar
Originele titel: Die Hempels räumen auf!
Tekst: Brigitte Luciani
Illustraties: Vanessa Hié
Vertaling: Tjalling Bos
De vier windstreken, 2004 

(I.D.)


« Terug