Dieter en Ingrid Schubert - Krokodil is jarig

"Feestboek bij uitstek." 
krokodilisjarig.gif

Dieter en Ingrid Schubert - Krokodil is jarig

2005 belooft een feestelijk jaar te worden. Verschillende boekenpersonages en kinderboekenschrijvers vieren hun verjaardag. En dat is ook zo voor Dieter en Ingrid Schubert. Zij vieren namelijk hun 25 jaar schrijverschap. Met allerlei feestelijkheden: een tentoonstelling, een nieuwe site en een aantal feestboeken natuurlijk.

Het feestboek bij uitstek is Krokodil is jarig, een boek dat speciaal door het bekende duo werd gemaakt voor hun verjaardagsjaar. Binnenin is het jubileumboekje zonder woorden, een groot feest van kleuren en beeld, een mooiere manier om een verjaardag van prentenboekenmakers te vieren is er niet. Het werd dan ook een ode aan al hun populaire personages.

De Schuberts keren terug naar hun prille begin als illustratoren. Het hoofdpersonage uit hun debuut 'Er ligt een krokodil onder mijn bed' is ook hier weer de ster van het verhaal. Krokodil zit alleen op een rots. Zal hij zo zijn verjaardag doorbrengen? Plots vindt hij een rode draad, die hem letterlijk door het boek heen zal trekken, hem zal verrassen met allerlei mooi ingepakte cadeautjes en hem tot bij zijn vrienden zal brengen. Die rode draad is meteen een leuke knipoog naar 'Mijn held', het recenste boek van het duo en de rode draad die alle Schubert-personages in één boek zal samenbrengen. Onderweg trotseert Krokodil allerlei gevaren: diepe ravijnen, hoge bomen, een meer vol vissen, een donkere grot vol starende ogen. Verschrikt rent hij de grot uit en botst op Egel met een feestmuts op. Het begin van een vrolijke avond met lampions, bloemen, muziek, een kroon en een taart. En vrienden natuurlijk: Monkie, Platvoetje, Beer, Egel, Woeste Wilem, ze zijn er allemaal en het belooft een mega-fijne reünie te worden. Maar er ontbreekt een iemand... een tweede Krokodil. Het verhaal eindigt waar het begon: op de rots, maar dit keer met twee Krokodillen in een innige omhelzing.

Net als in hun andere boeken werkten Ingrid en Dieter Schubert ook hier heel intens voor samen (je ziet hen trouwens in het boek op een foto in hun werkkamer). Nog steeds is het gissen naar wie wat doet in hun boeken. Het oog voor detail en hun liefde voor dieren en de natuur straalt van de pagina's af. Met een haast wetenschappelijke preciesie schetsen ze decors en personages. Hun verhalen zijn hartverwarmend, zitten vol herkenbare thema's en zijn vaak een speelse ode aan liefde en vriendschap. Ook dit is alweer een leuk hebbeding, een klein geschenkboek en een knap verzamelstuk voor fans geworden.

Krokodil is jarig
Vanaf 4 jaar
Tekst en illustraties: Dieter en Ingrid Schubert
Lemniscaat, 2005

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Dieter en Ingrid Schubert - Krokodil is jarig
via de internet boekhandel bol