Ingrid en Dieter Schubert - Platvoetje en Co.

"Allemaal verhalen over vriendschap en liefde, appreciatie en aanvaarding." 
platvoetjeenco.gif

Ingrid en Dieter Schubert - Platvoetje en Co.

In de verzamelbundel Platvoetje en Co. zijn maar liefst 4 Schubert-klassiekers verzameld: 'Platvoetje', 'Monkie' (bekroond met het Gouden Penseel in 1987), 'Wie niet sterk is...' en 'Woeste Willem'. Allemaal verhalen over vriendschap en liefde, appreciatie en aanvaarding.

Enkel 'Monkie', het boek dat Dieter Schubert alleen maakte, is ietwat anders dan de drie overige verhalen. Monkie is een eerder realistisch verhaal, zonder woorden. Een kleine jongen verliest zijn knuffelaapje tijdens fietstocht en is ontroostbaar. Ondertussen beleeft het aapje het avontuur van zijn leven, komt terecht in een muizenhol, in een gezin egeltjes, in het nest van een ekster en in het water. Compleet gehavend wordt hij opgevist door een oude poppendokter, die hem volledig oplapt en hem terug bij zijn kleine eigenaar brengt... Een eenvoudig, hartverwarmend avontuur.

De andere drie verhalen hebben telkens een kind in de hoofdrol, naast een fantasiepersonage. Het heksje Platvoetje, het monster Bloe en de eenzame zeerover Woeste Willem brengen het element verbeelding in de verhalen van de Schuberts binnen. Ouders zijn meestal ver weg, kinderen staan centraal. Ze leren wat vriendschap is en zijn ondernemende, dappere karakters. Ze helpen anderen: Niki leert Platvoetje aanvaarden wie ze is en het mooie in zichzelf te vinden, Koosje toont het monster Bloe niet bang te zijn van vreemde geluiden, Woeste Willem ondergaat een complete persoonsverwisseling door de enthousiaste speelbuien van Frank. De magie blijft in hun verhalen nazinderen ook na het einde. Koosje komt met een echte Veelvraat (soort monster) thuis en Niki kan vliegen door het getover van heksje Platvoetje.

Overvolle pagina's lijken net zoekplaten en precies die details in de illustraties zijn een uitdaging voor jonge lezers. Ze vinden op die manier veel meer in de boeken dan het verhaal met woorden zeggen kan. Deze bundeling is een knappe voorleesbundel vol verwondering, emotie, humor. Met verhalen die al lang de harten van vele kleuters hebben veroverd en die in geen enkele huisbibliotheek mag ontbreken.


Platvoetje en Co
Vanaf 4 jaar
Tekst en illustraties: Dieter en Ingrid Schubert
Lemniscaat, 2005

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Ingrid en Dieter Schubert - Platvoetje en Co.
via de internet boekhandel bol