Jutta Bauer - Selma

"Geluk is zo eenvoudig als een schaap dat gras eet." 
selma.jpg

Jutta Bauer - Selma

Voor alle leeftijden.

Hoe groter mensen zijn, hoe meer 'gelukkig worden' ze bezig lijkt te houden. Gelukkig worden, want gelukkig zijn komt soms nauwelijks aan de orde. Het schaap Selma brengt je als lezer weer eens terug naar de basis. Een beetje eten, een beetje slapen, een beetje bewegen, een beetje kletsen en een beetje met de kinderen spelen. Het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn. Tenminste, dat vindt Selma. Want als haar wordt gevraagd wat ze zou doen als ze meer tijd zou hebben of de loterij zou winnen, dan weet ze het wel: een beetje eten, een beetje slapen, een beetje bewegen, een beetje kletsen en een beetje met de kinderen spelen. Of je het nu wel of niet met Selma eens bent, ze zet je in ieder geval aan het denken.

Twee dingen zorgen ervoor dat Selma meteen in het oog springt: het formaat van het boekje - met zijn 11x15 centimeters past het in een jaszak, handig om altijd bij je te dragen - en de eenvoudige schoonheid van de uitgave. De tekeningen van Jutta Bauer zijn erg sfeervol door de natuurlijke kleuren die ze heeft gebruikt. Letterlijk natuurlijke kleuren, want als je een beetje oplet zijn ze allemaal terug te vinden in de natuur. Ook zijn de tekeningen aandoenlijk door de manier waarop de dieren zijn getekend. Daarbij is er geen lijn te veel te bekennen. En dan is er nog de humor in de tekeningen, want wie heeft wel eens gezien dat een schaap een microfoon krijgt aangereikt om een vraag te beantwoorden? Voor de tekst is een schrijfletter gebruikt die helemaal past bij de tekenstijl van Jutta.
De kracht van Selma zit hem ook in de herhaling. Tot twee keer toe wordt de zienswijze van het schaap herhaald. Maar door de net iets andere woordkeus, woordvolgorde en gezichtspunten in de tekeningen wordt de boodschap alsmaar sterker. Bovendien is Selma een boekje waarin je blijft bladeren. Dat betekent nog vaker hetzelfde lezen. Maar het verveelt geen moment!

Jutta Bauer - Selma, Uitgeverij Hillen, 2002 (tweede druk) 

(P.M.)

 

« Terug