Jacqueline Wilson - Slaapfeestjes

"Over jarig zijn en de angst om een feestje te geven." 
slaapfeestjes.gif

Jacqueline Wilson - Slaapfeestjes

Vanaf 8 jaar.

Een slaapfeestje geven is hip. Dat geldt ook voor Dorien en haar vier vriendinnen uit Slaapfeestjes. Het begint met Anne die jarig is en de meidenclub uitnodigt. De meisjes vinden het geweldig. En ze hopen dat ze zelf ook een slaapfeestje mogen geven. De enige die dat al zeker weet is Carry. Zij is er ook van overtuigd dat haar feestje het leukste zal zijn van allemaal.
De volgende die haar verjaardag viert is Bella. Zwemmen, sandwiches, taarten en met zijn allen slapen in het bed van de ouders: ze hebben het erg naar hun zin. Maar Carry laat weten dat ze haar feestje maar eens moeten afwachten.
Ook als Eva jarig is blijven alle vriendinnen logeren. Bij Carry's beurt om, volgens haar eigen zeggen, een supergaaf slaapfeestje te geven, vindt Dorien het helemaal niet leuk. Maar ze huilt niet.
En dan is het moment dat Dorien bijna jarig is. Haar moeder vindt dat ze iedereen terug moet vragen op een feestje, maar Dorien is bang voor de reacties op haar gehandicapte zusje Lily. Of eigenlijk: ze is bang voor de reactie van Carry. Maar Carry's reactie op Lily is heel anders dan Dorien ook maar had kunnen denken.

De schrijfstijl van Jacqueline Wilson in Slaapfeestjes trekt je meteen het verhaal in. Onmiddellijk vanaf de eerste bladzijde ben je toeschouwer en voel je sympathie voor Dorien, door de manier waarop ze vriendinnen maakt op haar nieuwe school tot aan de manier waarop ze haar liefde voor haar zusje laat zien. De weerzin voor Carry ontstaat ook al in het eerste hoofdstuk: zo'n verwend meisje dat alles heeft en gewend is voortdurend haar zin te krijgen. In de loop van het boek wordt haar nare gedrag alleen maar erger. Soms zou je als lezer haar eens stevig de waarheid willen vertellen.
Kortom: een vlot en boeiend geschreven boek dat je meeneemt in een onderwerp dat bij kinderen vanaf een jaar of acht een grote rol speelt  want hoe belangrijk is het op die leeftijd immers om een geslaagd feestje te geven? Bovendien is Slaapfeestjes een boek dat je pas neerlegt na het lezen van de laatste bladzijde.

Jacqueline Wilson heeft nog veel meer boeken geschreven, waarvoor ze verschillende prijzen won. In Groot-Brittannië zijn al meer dan zes miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Ze heeft daar zelfs een echte fanclub.

Jacqueline Wilson - Slaapfeestjesmet tekeningen van Sylvia Weve, Uitgeverij Hillen, 2002
voor België: Uitgeverij Averbode, 2002

(P.M.)

 

« Terug