Jaak Dreesen - Sneeuwt het nog lang, opa?

"Veel warmte in een ijskoude jagershut." 
sneeuwopa.jpg

Jaak Dreesen - Sneeuwt het nog lang, opa?

Vanaf 8 jaar.

Het is een winter die wij nauwelijks meer kennen: besneeuwde landschappen met daarin bevroren meren en rivieren. Voeg daarbij een opa die zijn kleinzoon Leejo ophaalt voor een dagtocht, een oma die garant staat voor 'liefde, erwtensoep en gebakken aardappeltjes met spek' en de toon in Sneeuwt het nog lang, opa? van Jaak Dreesen is gezet. Het belooft een verhaal te worden vol nostalgie en warmte. En al lezend lijkt dit te kloppen. Sneeuwt het nog lang, opa? is een lief boek, waarin de lezer zich geborgen voelt. Maar langzaamaan maakt zich ook een gevoel van angst meester van de lezer. Want wanneer houdt het op met sneeuwen, zodat reddingswerkers een zoekactie kunnen beginnen?

Goedgemutst gaan opa en Leejo op pad. Vanaf Leejo's huis lopen ze door de sneeuw naar het huis van opa en oma. Hun rugzakken zijn gevuld met lekkere boterhammen en warme melk. Opa en Leejo genieten, van de stilte, de natuur en van hun samenzijn. Dreesen beschrijft het met: 'Het is alsof de hele wereld van hen is: de bossen, de meren, de rivieren en de dieren.' Onderweg voeren de twee heerlijk ontwapenende conversaties. Over Franse liedjes, erwtensoep die heel heet is en elanden. Het zijn geen grote onderwerpen, maar wel sfeerbepalend. 
Onverwacht steekt er een sneeuwstorm op. Opa en Leejo moeten schuilen in een jagershut vol kieren en kapotte ramen. Om de tijd door te komen én om Leejo gerust te stellen vertelt opa verhalen. Over vroeger toen hij vaak bij zijn oma was, over Leejo's oma die het lekkerste roggebrood van Europa bakt (en waarop ze zich beiden verheugen) en fantasieverhalen, die trouwens wel gaan over mensen die verdwaald raken. Maar de sneeuwstorm blijft voortduren en Leejo wordt steeds banger. De boterhammen raken op en ze krijgen het koud. Heel erg koud. Zo koud, dat Leejo gaat ijlen van de koorts en opa het bijna niet overleeft. Gelukkig loopt de uit de hand gelopen dagtocht goed af. En zoals zo vaak het geval is als mensen samen iets naars hebben meegemaakt: de band tussen Leejo en zijn opa is sterker dan ooit. Overigens staat dit niet zo letterlijk beschreven in het boek. Dreesen schrijft namelijk zo subtiel dat er vooral, ook voor minder geoefende lezers, tussen de regels door veel te lezen en te voelen valt. En dat maakt Sneeuwt het nog lang, opa? nou juist zo aandoenlijk.

Jaak Dreesen - Sneeuwt het nog lang, opa?, met tekeningen van Annemie Heymans
Davidsfonds/Infodok, 2003

P.M.

« Terug