Alison Lester - De sneeuwpony

"Het verhaal van de hechte band tussen een opgroeiend meisje en een wilde merrie." 
sneeuwpony.gif

Alison Lester - De sneeuwpony

Vanaf 12 jaar.

Veel opgroeiende meisjes houden van paarden. Ze bezoeken een manege en lezen daarnaast 'paardenboeken'. De sneeuwpony van Alison Lester is een paardenboek, maar het is een bijzonder exemplaar, namelijk een boek met inhoud: over het harde leven van veeboeren in Australië waarin paarden een belangrijke rol spelen.
De hoofdpersoon in De sneeuwpony is Dusty, elf jaar oud op het moment dat de lezer in het verhaal stapt en een paar jaar van haar leven gaat volgen. Zij en haar familie (vader Jack, moeder Rita en broertje Stewie) worden geïntroduceerd, evenals de omgeving waar ze woont: het Australische platteland waar de familie van haar vader al generaties lang leeft als veeboeren. Door hele precieze beschrijvingen krijgt de lezer, zonder ook maar een moment verveeld te raken, tot in detail een beeld van het landschap, Dusty's huis, de verhoudingen tussen personen, afstanden tussen verschillende plaatsen, gebeurtenissen, het drijven van vee en het trainen van paarden. 
Dusty is gelukkig. Vooral als haar vader ook nog vanuit de hoge vlakten een gevonden sneeuwpony voor haar meeneemt naar de boerderij. Onder het toeziend oog van haar moeder lukt het Dusty om de wilde merrie te temmen en te berijden. Er ontstaat een speciale band tussen het dier en het meisje. Zo speciaal dat Sneeuw alleen Dusty toelaat op haar rug. Samen winnen ze veel wedstrijden. En dat is maar goed ook, want het gezin kan het prijzengeld goed gebruiken.

Door de aanhoudende droogte heeft het vee nog nauwelijks te eten waardoor de magere koeien weinig inkomsten opleveren. Veel plattelandbewoners trekken naar de stad, maar Dusty's familie blijft. Hun leven is zwaar en vooral Jack raakt verbitterd. Dusty ziet hem veranderen van een grote sterke man in een in zichzelf gekeerde lamlendeling. Tot het dieptepunt is bereikt en Jack onder druk van Rita de alcohol laat staan. Jack erkent zijn problemen, zoekt hulp en doet vooral erg zijn best om weer een vader te zijn. Dan begint deel twee van het boek.
Dit deel speelt zich voornamelijk af op de hoge vlakten. Dusty gaat in de vroege winter samen met haar vader en broertje de bergen in om hun vee dat daar de hele zomer is geweest weer naar de boerderij te halen. Het is een spannende onderneming want ze ontmoeten illegale jagers en Jack krijgt een ongeluk waardoor Dusty hulp moet gaan halen. De tocht op de sneeuwpony door de besneeuwde bergen is zo indringend beschreven dat het lijkt of de lezer op een eigen paard meerijdt en dezelfde spanning en angsten doorstaat als Dusty. En natuurlijk deelt de lezer ook mee in de goede afloop.

Alison Lester geeft in De sneeuwpony een goed beeld van het leven van veeboeren in Australië en de strijd tegen natuurelementen als droogte en sneeuw. Ze groeide zelf op op een boerderij en put tijdens het schrijven dan ook uit haar eigen ervaringen. 
Door te kiezen voor een opgroeiend meisje als hoofdpersoon brengt ze ook thema's naar voren als vriendschap en eenzaamheid. Al deze ingrediënten maken het boek mooi, goed leesbaar, spannend en zelfs een beetje leerzaam. En niet alleen voor paardenliefhebbers.

Alison Lester - De sneeuwpony, Averbode, 2002
(P.M.)

 

« Terug