Guido van Genechten - Adriaan en de taart

"en gezellig, warm familieboek over groter (willen) worden!" 
adriaanentaart.gif

Guido van Genechten - Adriaan en de taart

 Kinderen willen vaak niets liever dan groot zijn, als hun grote broer of zus, of hun mama of papa. Met kleine stapjes trekken ze de wereld in en groeien ze op, zonder dat ze dat zelf soms vaak beseffen...

In Adriaan en de taart is de hoofdrol weggelegd voor het kleine varkentje Adriaan. Zoals elke zondag eet de familie Vanderknor  die wordt voorgesteld in de familiefoto op de schutbladen - taart. En zoals in elke jonge, hedendaagse familie heeft niemand tijd om de taart bij de bakker op te halen. Mama is druk bezig in de keuken, papa heeft zijn laptop, broertje Stefaan speelt met de gameboy, zus Jolien zit achter de computer en zus Carolien heeft zich verstopt. Enkel Adriaan wil. Iedereen kijkt verbaasd op, is Adriaan niet wat te klein om alleen naar de bakker te lopen? Nee, mama hoeft niet te twijfelen. Adriaan is vastbesloten om te bewijzen dat hij het kan. Alleen! De bakker is trouwens niet veraf en alles moet nu eenmaal een keer voor het eerst gebeuren.
Hij vertrekt om een grote kersentaart zonder slagroom en 25 broodjes gemengd te kopen. Adriaan kent de weg op zijn duimpje. Dat is geen probleem. Maar terwijl hij aanschuift in de rij bij de bakker, probeert hij zich te herinneren wat hij moest kopen... Vergeten, natuurlijk. Hij vraagt dan maar om een kersenstaart met broodjes. De terugweg blijkt ook niet zo eenvoudig: Adriaan probeert zo goed mogelijk mama's raad op te volgen en de taart rechtop te houden. Op alle mogelijke manieren houdt hij de taart vast, met armen, benen, schouders en zelfs met zijn hoofd. Als dat maar goed gaat! Na de brug komt hij zijn vriend Björn tegen. Samen vervoeren ze de taart met de kar, want die is nu eenmaal superrecht! Na een ritje rond het plein rust Adriaan uit en piept hij even in de doos. Ai, De hele taart is door elkaar gehutseld... Na de eerste tranen, heeft Adriaan plots een idee: hij eet de slagroom van de taart en dan plaatst hij de kersen een voor een terug. Als Adriaan terug thuiskomt, met de taart rechtop, is iedereeen in de wolken. Wat heeft Adriaan dat goed gedaan! Adriaan glimt van trots. (of van de slagroom?)

Dit herkenbare, grappige verhaal zit vol knipogen naar de realiteit. Kinderen willen graag iets alleen kunnen en bewijzen dit heel trots. Ze zijn ook heel speels, en vergeten daarom soms wat hun opdracht was. En ze zijn heel inventief wat het verdoezelen van hun foutjes betreft. Ook Adriaan is zo'n leuke, spontane, dappere jongen. De kleine held in dit alledaagse avontuur voor kleuters.

Dit keer zijn de tekeningen van illustrator Guido van Genechten - die ondertussen internationaal bekend is vooral omwille van zijn Rikki boeken- niet zo uitgesproken en fel qua kleur als we van hem gewoon zijn. Hij koos voor zachte pastelkleuren (roze en geel), wat het boek net op een snoepje doet lijken. Een gezellig, warm familieboek over groter (willen) worden! Het wordt dus uitkijken naar andere avonturen van deze schattige familie varkentjes.

Adriaan en de taart
Vanaf 4 jaar
Tekst en illustraties: Guido van Genechten
Clavis, 2004

I.D.

 

« Terug

bol

Bestel
Guido van Genechten - Adriaan en de taart
via de internet boekhandel bol