Saskia Mouissie - De tatoeage

"Aan het begin van zijn volwassenheid ontmoet een jongen een meisje dat haar eigen weg volgt." 
detatoeage.gif

Saskia Mouissie - De tatoeage

Voor 14 jaar en ouder

Het verhaal
Arend zit vlak voor zijn eindexamen van de middelbare school. Hij weet niet wat hij later wil worden en wordt gek van het gezeur van zijn ouders en leraren. Zij vragen hem steeds welke vervolgopleiding hij wil doen, maar hij wil niets behalve reizen.
Op een dag ontmoet hij tijdens het schaatsen het meisje Felice. Zij kan, in tegenstelling tot Arend, helemaal niet schaatsen. Hij leert het haar en raakt meteen verliefd op haar. Zij is helemaal niet zoals de andere meisjes die hij kent. Zij heeft idealen, doet vrijwilligerswerk en is helemaal niet geïnteresseerd in het verdienen van geld. Felice heeft zich aangesloten bij het Dierenbevrijdingsfront en neemt Arend op een dag mee naar een nertsenboerderij. Arend vindt al die aandacht voor de 'goede zaak' niet echt leuk: hij heeft het gevoel dat hij er niet echt toe doet voor haar.
Na dit uitje krijgt Arend een brief van Felice waarin ze een eind maakt aan hun 'relatie'. Arend is er helemaal kapot van. Hij stort zich op zijn examens en bedenkt intussen een plan om Felice te laten zien dat hij haar waard is. Dat plan mislukt en Arend geeft het op. Hij concentreert zich op het studeren en de reis die hij daarna met zijn vriend Teun gaat maken. Maar dan stuurt Felice nog een brief.

Over het boek
In het boek wordt op herkenbare wijze de worsteling beschreven van een jongen die aan het begin staat van een nieuw leven als volwassene. Arend probeert zich van zijn zeurende ouders los te maken, maar vindt het wel heel vervelend dat hij steeds wordt vergeleken met zijn 'geniale' zus die wiskunde studeert en het ideaalbeeld is in de ogen van zijn ouders.
Felice vertegenwoordigt voor Arend een andere wereld en is in zijn ogen veel verder dan hijzelf. Zij heeft keuzes gemaakt en gaat in tegen de wil van haar ouders.
Het enige wat Arend echt leuk vindt is schaatsen en reizen. Hij wil al reizen vanaf toen hij heel klein was. Maar zijn ouders willen er niets van weten dat hij op reis wil, ze drukken hem steeds op het hart dat hij snel een vervolgopleiding moet kiezen. Zijn vader legt steeds krantenknipsels op zijn bureau met mogelijke opleidingen. Arend wordt er wanhopig van en verscheurt de advertenties.
Arend kan alleen nog maar aan Felice denken. Maar zij lijkt volstrekt haar eigen leven te leiden dat in dienst staat van de dieren. Zij is echter ook niet gelukkig en loopt op een gegeven moment weg om haar leven anders in te gaan richten. Arend weet alleen maar dat zij hem niet meer wil zien, maar eigenlijk is ook Felice bezig haar draai te vinden in het leven.

Het verhaal is herkenbaar in het beschrijven van de onzekerheid en de angst die hoort bij het afsluiten van een periode in het leven met een onzekere toekomst voor ogen en de keuzes die daarbij horen. Het boek geeft ook een indruk van de bewegingen in Nederland die zich het welzijn van de dieren voor ogen houden. De discussies daaromtrent worden meegenomen in het verhaal.

Saskia Mouissie - De tatoeage, Prometheus 2003.
Andere boeken van saskia Mouissie: Op een zijspoor

(S.v.B.)

« Terug

bol

Bestel
Saskia Mouissie - De tatoeage
via de internet boekhandel bol

De tatoeage
De tatoeage
Saskia Mouissie