Tjibbe Veldkamp - Tim op de tegels

"Een avontuur waar je het niet verwacht." 
timtegels.gif

Tjibbe Veldkamp - Tim op de tegels

 

Vanaf 4 jaar

Als kleine jongens op een grote avontuur gaan, trekken ze meestal ver weg van huis. Niemand verwacht dat zo'n groot avontuur kan beginnen op stapeltje stenen op de stoep, net voor je huis...

Voor de ondernemende Tim is dat toch de plaats waar alles begint... Op een dag wil Tim het liefst van al spelen met zijn vader. Maar die heeft het te druk met het werk, met zijn computer. Geen tijd. En dus trekt Tim alleen de straat op. Enige voorwaarde: hij moet en zal op de tegels blijven, omdat het nu eenmaal heel gevaarlijk is om van de tegels te gaan, zegt papa. Zo gezegd, zo gedaan. Tim trekt op zijn eentje naar buiten en plant zich neer op een stapeltje stoepstenen voor het huis. Als stratenmakers de stenen willen weghalen, blijft Tim erop zitten. Het begin van een verrassende tocht...

'Ik moet op de tegels blijven', zei Tim.
'Van wie?' vroegen de stratenmakers.
'Van mijn vader,' zei Tim.
'Dan is het goed,' zeiden de stratenmakers.

En zo belandt Tim op een vrachtwagen, nadat de vrachtwagenchauffeur precies hetzelfde vraagt als de stratenmakers. 
Als Tims vader dit ziet, slaat de paniek toe en holt hij Tim achterna. Helse achtervolgingsscènes, waar ze in een film een puntje aan kunnen zuigen, volgen op papier. Terwijl zijn vader uit volle kracht door het gevaarlijke verkeer stept, komt Tim op een boot terecht, nog steeds op zijn zelfde stapeltje stenen. De havenwerkers en de kapitein vinden het best ok. De boot vaart weg en Tims vader - die er ondertussen heel chaotisch en verwilderd uitziet - haalt halsbrekende toeren uit om zijn zoon te redden. Maar als puntje bij paaltje komt is het Tim die zijn vader moet redden... Wie was ook alweer niet op de tegels gebleven?

Het leuke aan dit boek is de aanstekelijke humor die van de pagina's afstraalt. De chaos van de eerst zo berekende papa die langzaam groter wordt, de wilde achtervolging, het zie-je-nou wel-einde. Ook het contrast tussen de twee hoofdpersonages, Tim en zijn vader, is grappig op zich. Meestal zijn kleine jongens avontuurlijk en ondeugend en papa's slim, serieus en rustig. Hier is het precies andersom. Tim doet braaf wat hem gezegd wordt, terwijl papa steeds gevaarlijkere, onhandige en verstrooide dingen uithaalt. En dan krijg je natuurlijk een verrassend en komisch einde.

In het boek vind je weinig tekst, des te meer beelden die echt voor zich gaan spreken. Het wordt bijna een strip voor kleuters: de kadertekeningen bovenop een andere tekening versterken dit enkel. De tekeningen zijn eerder realistisch en heel gedetailleerd en net daardoor heel inleefbaar voor de jonge lezers. De tekst is vrij eenvoudig en repetitief en dus heel geschikt om voor te lezen. Een heel grappig voorleesboek voor kleine avonturiers.

Tim op de tegels
Vanaf 4 jaar
Tekst: Tjibbe Veldkamp
Illustraties: Kees de Boer
Van Goor, 2004

(I.D.)

 

 

« Terug

bol

Bestel
Tjibbe Veldkamp - Tim op de tegels
via de internet boekhandel bol