Annika Thor - Een eiland in zee

"Een heel aparte en zelfs po√ętische blik op de oorlog." 
eiland inzee.gif

Annika Thor - Een eiland in zee

Een eiland in zee is een heruitgave in pocket van een titel uit de beklijvende serie boeken van de Zweedse schrijfster Annika Thor. Ook de andere titels over de twee joodse zusjes Steffi en Nelli werden op deze manier terug uitgebracht: De lelievijver, De donkere diepte en Op open water. Een heel aangrijpende en mooie reeks die zich afspeelt tijdens de 2de Wereldoorlog. De 4 verhalen spelen zich af ver van het oorlogsgebied in het neutrale Zweden, en bieden op deze manier een heel aparte en zelfs poëtische blik op de oorlog. De Duitse vertaling van dit boek werd bekroond met de prestigieuze Deutsche Jugend Literatur Preis, in Zweden werd het genomineerd voor de August prijs en was een opgemerkte start voor de reeks.

Het eerste verhaal begint in 1939, als Steffi en Nelli door hun vader en moeder uit Wenen worden weggestuurd. Veilig, naar Zweden, weg van de steeds groter wordende dreiging van de nazi's. Maar ook ver weg van hun eigen 'veilige en bekende' thuis, worden de twee zusjes bij verschillende vissersgezinnen aan de Zweedse kust ondergebracht. De jongere Nelli maakt gauw vriendinnetje, heeft het Zweeds gauw onder de knie en leidt een zorgeloos leven op het eiland. Steffi heeft heimwee, kan zich moeilijk aan passen bij de stugge tante Marta en in de klas vol pesterige klasgenootjes. Ze heeft het niet makkelijk om een tweede thuis te vinden. Rode draad doorheen het verhaal is de vraag of Steffi en Nelli hun ouders snel zullen terugzien. Met de belofte van een visum voor Amerika ging het gezin uiteen, maar in het door de nazi's bezette Oostenrijk wordt de situatie enkel uitzichtlozer en breekt de oorlog uit... Voor Steffi en Nelli gaat het leven door, maar sombere berichten van thuis zorgen dat de oorlog steeds dreigend aanwezig is.
Op het einde van dit boek is hun verhaal zeker nog niet af. Steffi is wel dichter gegroeid naar haar nieuwe pleegmoeder, heeft een echte vriendin en de kans om in de stad verder te gaan met haar studies aan de middelbare school.
Annika Thor kiest voor een introvert hoofdpersonage. Haar waarnemingen van de omgeving en haar nieuwe situatie worden haarfijn beschreven. Vol emotie. En dat maakt het verhaal zo inleefbaar en pijnlijk confronterend. Als lezer voel je heel sterk met Steffi mee en kan je enkel meezoeken naar een nieuwe thuis met de vele, bijhorende ups en downs, doorzetten en blijven geloven in de toekomst. Steffi is een sterk personage, dat leert opkomen voor zichzelf en op zoek haar naar haar eigen identiteit. Een uniek en blijvend verhaal voor 10+.

Een eiland in zee
Vanaf 10 jaar
Originele titel: En ö havet
Tekst: Annika Thor
Vertaling: Emmy Weehuizen - Deelder
Lemniscaat, 2005

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Annika Thor - Een eiland in zee
via de internet boekhandel bol