Guy Didelez - Het goud van Timboektoe

"Een geschiedenisboek boordevol avonturen." 
goudtimboektoe.gif

Guy Didelez - Het goud van Timboektoe

 Vanaf 11 jaar.

Wie kent niet de uitspraak 'van hier tot aan Timboektoe'? Velen gebruiken hem, maar sommigen weten niet eens waar het ligt. Anderen vragen zich misschien zelfs af of de plaats eigenlijk wel bestaat. Maar dat het een plek ver weg is, daar is iedereen het over eens. Guy Didelez begint zijn Het goud van Timboektoe met een vergelijkbare vaststelling: 'Timboektoe is en blijft in veel talen een synoniem van een verafgelegen, onherbergzame plaats.' En dat is het ook. Timboektoe, in de twaalfde eeuw gesticht door nomaden, ligt in het huidige Mali. Een land in Afrika dat door woestijn, rotsen en moerasgebied bijna helemaal is afgesloten van de buitenwereld. Toch neemt Didelez de lezer er mee naartoe. Het wordt een reis door vroeger tijden, vol ontberingen.

Didelez koos voor een fraaie vertelwijze. Zich baserend op reisverslagen van ontdekkingsreizigers analyseert, vertelt en citeert hij. Het is een aangename keuze, want de lezer gaat als het ware mee op expeditie. En trekt door Afrika: in de veertiende eeuw samen met de reislustige Marokkaan Ibn Battoeta, aan het begin van de zestiende eeuw met Leo Africanus. De laatste schrijft over Timboektoe als een stad met een onvoorstelbare rijkdom. Daarmee krijgt Timboektoe een enorme aantrekkingskracht, maar behoudt tegelijkertijd haar mysterie als een grote legermacht er niet van terugkeert.
Dan stapt Didelez over op een groep Europeanen die aan het eind van de achttiende eeuw de Afrika-Commissie oprichten. Het doel is 'Afrika volledig in kaart te brengen, in de hoop nieuwe handelsbetrekkingen te kunnen aanknopen'. De ene na de andere ontdekkingsreiziger gaat voor de Afrika-Commissie op weg. Zonder succes, want de ene na de andere held sterft of komt onverrichter zake terug. Niemand is bestand tegen honger, dorst, ziektes, de hitte, berovingen, martelingen en andere vreselijke dingen. En Timboektoe wordt alsmaar mysterieuzer. Voorzitter sir Joseph Banks weet dan ook niet waar hij het zoeken moet als er op een dag een als zwerver ogende man voor de deur staat. Deze man is er geweest! Banks wil alles weten. Maar de desillusie is groot.
Uiteindelijk is het een Brit die Timboektoe weet te bereiken. Het mysterie blijft bestaan, want hij schrijft bitter weinig over de stad. Twee jaar later doet een Franse bakkerszoon hem na. Hij krijgt een forse beloning van de Franse regering, wordt gehuldigd, maar als zijn verhaal wordt gepubliceerd ook al snel verguisd. Iedereen wil in de gouden stad blijven geloven. Daarom blijft het tot in de negentiende eeuw een bestemming voor ontdekkingsreizigers. 
Voor de lezer eindigt de reis met een schets van het Timboektoe van tegenwoordig. Twee landkaarten en een chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen 
maken de reis compleet. Dat maakt Het goud van Timboektoe tot een naslagwerk dat leest als een avonturenboek. Maar waarin de lezer ook wordt geconfronteerd met het feit dat de mensheid erg hardleers is. Berovingen, minachting, mishandeling, oorlog en machtswellust zijn nog even hevig als eeuwen geleden.

Guy Didelez - Het goud van Timboektoe, Davidsfonds/Infodok, 2003

(P.M.)

 

« Terug

bol

Bestel
Guy Didelez - Het goud van Timboektoe
via de internet boekhandel bol