Josefine Ottesen - De Veer en de Roos

"Een sprookje over de Koning van het Mooie Land en zijn tocht naar de andere kant van het Moeras." 
veerenroos.gif

Josefine Ottesen - De Veer en de Roos

Vanaf 13 jaar.

Tien jaar na de eerste verschijningsdatum is De Veer en de Roos van Josefine Ottesen nog steeds een bijzonder en boeiend boek. Vanwege het verhaal zelf, het is een spannend geschreven sprookje, maar ook door de boodschap ervan. Als oplettende lezer kun je er aardig wat levenslessen uithalen.

De Veer en de Roos vertelt het verhaal over de jonge Koning van het Mooie Land die in het Mooie Kasteel woont. In het Mooie Land is alles mooi en netjes en werkt iedereen heel hard om het allemaal nog mooier en netter te maken. Vernieuwing en verandering zijn daar onbekende woorden, want de dingen zijn er zoals ze altijd zijn geweest. 
Het verhaal gaat dat ooit achter het Grote Woud dat aan het Mooie Land grenst, op de plaats van het Moeras, het Vogelland lag. Maar door een vreselijk ongeluk werd dit land van de kaart geveegd. De Koning is nieuwsgierig en op een dag vertrekt hij onder het mom van 'ik wil mijn land goed leren kennen' naar het Grote Woud. Tot zijn grote verbazing ziet hij bij het Moeras een reiger veranderen in een jonge vrouw. Het is Ea, de dochter van de Pauwekoningin, die vanuit het Vogelland op weg is naar het Mooie Land. Allereerst is de Koning verrast dat het Vogelland toch bestaat. Maar meer nog kijkt hij op van het enorme contrast tussen de twee landen. Het Mooie Land is het land van het verstand: de kennis, de werklust en de serieusheid. In het Vogelland leven de mensen met gevoel. Er worden verhalen verteld, er wonen kunstenaars, oude wijzen en er wordt plezier gemaakt. De verschillen zijn groot. Maar juist daarom hebben de bewoners van de landen elkaar zo hard nodig. Dat is de reden dat Ea de lange en zware tocht heeft gemaakt om de Voorspelling te zoeken. Want alleen de Voorspelling laat weten hoe de akelige grens tussen de twee landen kan verdwijnen. De zoektocht en de vondst verlopen voorspoedig, maar de Koning wil Ea zo graag bij zich houden dat hij de amulet, die ze nodig heeft om terug te vliegen naar haar land, verstopt. Dat blijkt een domme en naïeve actie van hem te zijn, want Ea is nu vatbaar om te worden ontvoerd door de Zwarte Vogels. 
De Koning heeft zoveel spijt van zijn daad dat hij besluit zelf de Voorspelling naar het Vogelland te brengen. En daarvoor moet hij dwars door het Moeras. Natuurlijk lukt hem dat. Evenals het hem lukt om uiteindelijk Ea te bevrijden en samen met haar de scheiding tussen de twee landen te laten verdwijnen. Maar voordat alles goed afloopt moet de Koning veel leren, veel geduld hebben en veel moeilijkheden overwinnen. De haarfijne, scherpe en spannende beschrijvingen van Josefine Ottesen zorgen ervoor dat de lezer het verhaal wordt ingezogen om hem geen seconde uit het oog te verliezen. Tot de één-na-laatste bladzijde volg je als lezer de Koning, die in de loop van het verhaal ook een naam krijgt, op de voet. Juist daarom is het jammer dat het eind enigszins ontgoochelend is. Want hoewel een kenner van sprookjes weet dat de afloop positief zal zijn, eindigt De Veer en de Roos wel heel erg zoet. Maar goed, dat is slechts één bladzijde van het verder prachtige verhaal vol mystieke elementen en, zoals het hoort in een sprookje, een wijze moraal: het een kan niet bestaan zonder het ander. 
Het boek is bekroond met de jeugdboekenprijs van het Deense ministerie voor Cultuur.


Josefine Ottesen - De Veer en de Roos, Christofoor, 1993

P.M.

 

« Terug

bol

Bestel
Josefine Ottesen - De Veer en de Roos
via de internet boekhandel bol