Rotraut Susanne Berner - Sneeuw op de vensterbank

"Verhalen, liedjes en gedichten voor de winter, sint en kerst." 
vensterbank.gif

Rotraut Susanne Berner - Sneeuw op de vensterbank

 Voor alle leeftijden.

Sneeuw op de vensterbank is een bundel om in november uit de kast te halen en pas ergens in maart weer terug te zetten, want voor alle herfst- en wintermaanden staat er wel iets in om te lezen of voor te lezen. Of te zingen. Rindert Kromhout, Hans en Moniek Hagen, Annie M.G. Schmidt, Wim Hofman, Edward van de Vendel, Paul Biegel, Christian Morgenstern, Leendert Witvliet, Lucas (de apostel) en andere namen: hun werk werd verzameld en dit leverde gedichten en een verhaal die de herfst aankondigen, liedjes voor Sint-Maarten, Sinterklaas en Kerstmis, verhalen en gedichten om te griezelen tijdens de lange avonden, wintersprookjes, ijsgedichten en zelfs een winterafscheid met een lonk naar de lente op. En dit is slechts een kleine opsomming van de veelheid en gevarieerdheid aan teksten, waarvan sommige gewoon leuk, grappig of mooi zijn en andere een boodschap bevatten of de lezer aan het denken zetten.

Behalve het, samen met Jacques Dohmen, uitzoeken van de teksten leverde Rotraut Susanne Berner nog een andere belangrijke bijdrage aanSneeuw op de vensterbank. Zij maakte heel veel illustraties die de bundel opvrolijken en kleurrijk maken. Kleine tekeningen die de teksten aanvullen door te laten zien wat er zich zou kúnnen afspelen tijdens de gebeurtenis van bijvoorbeeld een verhaaltje of een lied. Of tekeningen die juist laten zien wat er werkelijk gebeurt. Ook dan is er een mooie samenhang met de tekst zonder dat er sprake is van overbodige beelden.
Grote illustraties kondigen steeds een nieuwe 'verzameling' aan. Deze tekeningen in de vorm van een strip zitten vol humor en onverwachte oplossingen. Bovendien is er zoveel op te zien dat de lezer naar aanleiding hiervan zelf verhalen kan vertellen.
Niet onvermeld mag blijven dat juist de frisse, sprankelende en authentieke tekenstijl van Rotraut Susanne Berner de bundel zo bijzonder maakt.

Kortom, Sneeuw op de vensterbank is een prachtige, geheel in kleur en met halflinnen rug uitgevoerde, bundel die iedere winter weer uit de kast kan worden gehaald en waarmee je het al lezend bij de kachel of centrale verwarming nooit meer koud hebt. Het boek is zo fraai dat er zelfs op een van de illustraties uit wordt voorgelezen.

Rotraut Susanne Berner - Sneeuw op de vensterbank, Querido, 2002

(P.M.)

« Terug