Gail Carson Levine - De verwensing

"Over een moderne assepoester." 
verwensing levine.gif

Gail Carson Levine - De verwensing

vanaf 11 jaar

Arme Ella (eigenlijk Eleanoor, maar zo noemt gelukkig alleen haar vader haar) heeft bij haar geboorte als cadeau een verwensing cadeau gekregen van de stomme fee Lucinda: ze zal altijd gehoorzaam zijn. Als iemand haar een bevel geeft, moet Ella die opvolgen anders wordt ze misselijk en krijgt ze last van ademloosheid en tal van andere klachten. Ze vertelt het aan niemand omdat haar moeder haar dit heeft bevolen nadat Ella het aan haar beste vriendin had vertelt die er onmiddellijk misbruik van maakte.

Na een griep overlijdt Ella's moeder en op de begrafenis ontmoet Ella prins Charmont, maar zij mag Char zeggen. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en als Ella wordt weggestuurd naar kostschool, omdat haar vader wil dat ze zich als een dame gaat gedragen, schrijven ze elkaar steeds brieven.

Ella probeert de stomme fee te vinden en haar vader krijgt een nieuwe vrouw. Allemaal moeilijke ontwikkelingen in een leven dat toch al niet makkelijk is.

Het verhaal is zeer humoristisch: Ella heeft een groot gevoel voor humor en daarmee wint zij het hart van Prins Char. Er zitten heel veel sprookjeselementen in: zo komen er monsters, dwergen, elven en reuzen in voor. Helaas is het einde wat slap naar mijn idee: het is gewoon het verhaal van Assepoester. Dat zou wat meer te verteren zijn geweest als er de draak was gestoken met het kopieren ervan, maar dat is jammer genoeg niet het geval.

Over de auteur
'De Verwensing' is het debuut van Gail Carson Levine (1947). Zij dacht er eigenlijk nooit aan schrijfster van beroep te worden, ondanks dat er al eerder gedichten van haar waren gepubliceerd. Pas nadat ze een cursus schrijven en illustreren van kinderboeken had gevolgd, ging ze er serieus over nadenken. Ze woont samen met haar hond Jake en man David in een oude boerderij in de staat New York. Het boek is ook verfilmd onder de Engelse titel van het boek, Ella Enchanted.

Gail Carson Levine - De Verwensing (Ella Enchanted, vert. Huberte Vriesendorp), Uitgeverij Ploegsma Amsterdam, 2004

(S.v.B.)

« Terug