Annika Thor - Rood hart, blauwe vlinder

"Voor romantische meisjes." 
hartvlinder.gif

Annika Thor - Rood hart, blauwe vlinder

'Rood hart, blauwe vlinder' is de nieuwste titel van Zweedse Annika Thor. Ze werd vooral bekend door haar serie over de twee joodse zusjes Steffi en Nelli, waarvoor ze bekroond werd met de Deutsche Jugendliteratur Preis en de Zweedse August prijs. Dit is haar eerste vertaling in het Nederlands voor jongere kinderen.

Het is een normale, grijze dag in februari. Hier zit Elfie. Daar zit Anders. Geen van die twee weet dat ze straks verliefd op elkaar zullen worden.
Elfie en Anders zijn 9 en zitten bij elkaar in de klas. Ze kennen elkaar niet goed, maar dat verandert en hun band wordt in het verhaal steeds warmer en inniger. Alles begint met Elfie's beste vriendin Filippa die beslist dat ze elk een rood Valentijnshart moeten schenken aan een jongen. Elfie besluit na lang nadenken om het hare aan Anders te geven. Anders denkt niet aan meisjes, maar vindt Elfie best ok. Stilaan worden ze de beste vrienden, ze zijn zelfs verliefd op elkaar. Eerst onwennig en verlegen, maar algauw delen ze alles: ongerustheid over het verdwenen konijn van Anders, de fijne logeerpartijtjes, samen spelen en praten... Anders geeft Elfie een mooie blauwe vlinderbroche om hun band te bewijzen. Maar dan komt de grote vakantie eraan en wordt hun bijzondere vriendschap op de proef gesteld. Ze kunnen elkaar een hele tijd niet zien. Pas op Elfie's verjaardag komt Anders bij Elfie op bezoek. Tot overmaat van ramp vergeet Anders haar verjaardagscadeau en weten beide niet hoe zich tegenover elkaar te gedragen. Het lijkt fout af te lopen...

Anders herinnert zich hoe Elfie er die ene keer op de schooltrap uitzag, op Valentijnsdag. Hoe ze eruitzag toen ze de vlinderbroche kreeg, en toen Hoppie ervandoor was gegaan. Hij herinnert zich haar zachte haren en de smaak van haar lippen. Alles herinnertrt hij zich. Nu, nu het te laat is.

Maar dat besef komt op tijd en een telefoongesprek later is alles alweer vergeten. Een mooi einde voor een lief verhaal over die allereerste verliefdheid. Compleet met de eerste onwennige gesprekken, de verlegenheid en onzekerheid, een voorzichtige kus, een warm gevoel vanbinnen, vlinders in je buik... Annika Thor schreef een heel herkenbaar verhaal voor jongere meisjes. Want ook op je negende kan je verliefd worden! Haar stijl is sober en haar woordkeuzes heel overwogen. Heel voorzichtig en met de nodige aandacht voor die overweldigende gevoelens gaat ze te werk. De twee hoofdpersonges, hun twijfels en geluk, hun verwarring en tegelijk hun duidelijke band staan centraal en worden met veel warmte benaderd en beschreven. Een fijne aanrader voor al wie negen is en verliefd!

Rood hart, blauwe vlinder
Originele titel: Rött hjärta bla fjäril
Vanaf 8 jaar
Tekst: Annika Thor
Vertaling: Emmy Weehuizen-Deelder
Lemniscaat, 2005

I.D.

« Terug