Katrin Baradoy - Lolla.Het meisje met de handige voeten.

"Van het meisje met de reuzenvoeten en de jongen met de zwanenhals." 
lollavoeten.gif

Katrin Baradoy - Lolla.Het meisje met de handige voeten.

Vanaf 5 jaar.

Uitgeverij Afijn profileert zichzelf als uitgever van 'ontwapenende boeken, gekke boeken, niet oppervlakkige boeken, mooie boeken', van 'boeken die verrassen'. Dat het prentenboek Lolla. Het meisje met de handige voeten van Katrin Baradoy in dit rijtje thuishoort, staat geen moment ter discussie. Nog voordat het boek is opengeslagen wordt de lezer al getroffen door de omslagillustratie. Het enorm uitvergrote hoofd van de hoofdpersoon wekt op zijn minst de nieuwsgierigheid om haar beter te willen leren kennen.
Het verhaal gaat over Lolla. Ze heeft een paar onvoorstelbaar grote voeten, wat ze vaak heel onhandig vindt. Overdag struikelt ze erover en 's nachts passen ze niet onder het dekbed. Maar vaker heeft ze er veel plezier van. Ze kan er lekker snel mee zwemmen, ze beschermen haar tegen de zon zodat ze niet knalrood wordt en haar zoengrage tante kan ze ermee op een veilige afstand houden. En door haar grote voeten lukt het ook nog eens om de jongen met de lange nek een kus te geven.

Katrin Baradoy is zowel de schrijver als de illustrator van Lolla. Het meisje met de handige voeten, dat werd bekroond met de Prijs van de Stad Hasselt 2002 (een tweejaarlijkse prijs voor het beste prentenboek). Het verhaal is grappig, waarbij de humor, behalve in het idee van de enorme voeten, vooral zit in de verrassende maar tegelijkertijd vanzelfsprekende feiten. Zoals de vrolijke kleur nagellak, die precies is wat Lolla's voeten nodig hebben, Lolla na het zwemmen en zonnebaden koekjes pakt van de bovenste plank en haar uitroep 'Wauw, wat een nek!' als Lolla de jongen met de zwanenhals voor de eerste keer ontmoet. 
Toch zijn het vooral de illustraties die het boek bijzonder maken. De collages die zijn opgebouwd uit tekeningen, uitgeknipte foto's, (tijdschrift)plaatjes en zelfs een kanten kleedje van papier zijn zo ongewoon dat je ernaar kunt blijven kijken. De verhoudingen kloppen nooit en dat geldt niet alleen voor Lolla's voeten. Bovendien zorgen de kleine en vaak originele details ervoor dat je het boek blijft doorbladeren zonder je een ogenblik te vervelen. De prenten zijn ware kunstwerken waar de liefhebber van beeldverhalen erg van kan genieten.

Katrin Baradoy - Lolla. Het meisje met de handige voeten, Afijn, 2003

P.M.

 

« Terug