Anna van Praag - De tocht naar het Vuurpaleis

"Over de avonturen en de dromenwereld van Stella." 
tochtvuurpaleis.gif

Anna van Praag - De tocht naar het Vuurpaleis

Vanaf 10 jaar.

Sommigen kunnen zich nooit iets van hun dromen herinneren. Anderen kunnen regelmatig navertellen welke nachtelijke avonturen zich in hun hoofd afspeelden. Maar of een dromer er nu wel of geen herinnering aan heeft, waarschijnlijk staat vrijwel niemand er ooit bij stil dat er misschien wel een droomwereld met echte droomfiguren bestaat. Zelfs een goede en een kwade dromenwereld. Met een goede en een kwade dromenman aan het hoofd. En of je daar wel of niet in wilt geloven, vaststaat dat dromen fascineren, omdat ze zo ongrijpbaar zijn. Dat is ook het geval in De tocht naar het Vuurpaleis van Anna van Praag, het eerste deel van een trilogie over Stella en de Kroonverhalen.

De hoofdpersoon Stella stelt zichzelf voor aan de lezer. Ze heeft vlechten, vriendinnen, gaat naar school en woonde met haar moeder in een huis aan de gracht. En dan veer je als lezer al op. Want zodra Stella haar moeder noemt gaat ze over van de tegenwoordige naar de verleden tijd en wordt de lezer deelgenoot gemaakt van een grote flashback. Stella vertelt nog een paar bladzijden verder over haar moeder, haar nichtjes, tantes en het schoolgaande leven. Om te besluiten met de conclusie dat zij waarschijnlijk net zo'n gewoon leven leidt als de lezer. Tenminste, totdat alle avonturen begonnen. Avonturen waarin Stella werd meegesleept door haar moeder. En die verdergaan dan de laatste bladzijde van dit boek. Waarmee Van Praag een fraaie brug slaat naar de volgende twee delen.
Al snel maakt de lezer ook kennis met Max, Stella's beste vriend die alleen zij kan zien. Stella heeft Max steeds harder nodig, want ze is 's nachts vaak bang. Haar moeder krijgt steeds vaker bezoek. En één keer vangt ze zelfs een glimp op van iemand met rimpelige handen die is gehuld in een grijze cape. Dit gaat door tot het moment dat Stella's moeder ineens spoorloos verdwijnt. Vlak daarvoor heeft ze Stella nog wel het eerste Kroonverhaal verteld en heeft ze haar dochter de koffer met voorwerpen en (Kroon)verhalen van haar oma Elvira laten zien. En dat is maar goed ook, want de koffer is Stella's hulp bij de zoektocht naar haar moeder.
Samen met Max vertrekt Stella op een nacht vanuit haar slaap naar Insula, een mooi eiland waar iedereen vrolijk is en waar Dromenman Morpheus dromen tot leven tovert. Daar ontmoet ze haar moeder én haar oma weer. 
Natuurlijk is er ook een tegenhanger van dit gebied: het land Myopia waar koning Hypnos vanuit zijn Vuurpaleis de scepter zwaait en waar alles grauw en iedereen somber is. Hypnos wil zijn negatieve macht uitbreiden naar Insula en dat lijkt hem heel aardig te lukken. Toch wordt hij uiteindelijk verslagen door Stella en Max. Maar dan hebben deze twee vrienden en de lezer een ontzettend spannend verhaal achter de rug!

Het gegeven is al oeroud: het goede gaat de strijd aan met het kwade en overwint, na de nodige tegenslagen, altijd. Hoewel De tocht naar het Vuurpaleis hierop is gebaseerd, is dit verhaal meer dan een gewoon avontuur. Het is spannend, door de gebeurtenissen, de beeldende manier waarop ze zijn beschreven (hierin wordt Van Praags achtergrond in het verteltheater duidelijk), maar ook door kleine aanwijzingen die Van Praag geeft in het verhaal. Als lezer voel je dat er iets gaat gebeuren. Het is alleen afwachten wat en wanneer. Maar vooral de vijf Kroonverhalen maken het boek bijzonder. Deze in cursieve letter gedrukte teksten zijn kleine sprookjes op zichzelf die, in meerdere of mindere mate, allemaal een moraal bevatten. Daarbij hebben ze in het verhaal over Stella de functie om de geschiedenis voort te laten gaan. Bovendien bevat het laatste Kroonverhaal een hint dat Stella nog meer belangrijke rollen zal vervullen: de delen 2 en 3 over Stella en de Kroonverhalen.

Anna van Praag - De tocht naar het Vuurpaleismet illustraties van Katja Kaiser
Christofoor, 2003

P.M.

 

« Terug

bol

Bestel
Anna van Praag - De tocht naar het Vuurpaleis
via de internet boekhandel bol