Katrien Vandewoude - Zwijgend water

"Een twaalfjarige wordt gegrepen door een geheimzinnige geschiedenis." 
zwijgendwater.jpg

Katrien Vandewoude - Zwijgend water

Vanaf 10 jaar.

De grote kracht van een ik-vertelling is het feit dat de lezer letterlijk en figuurlijk met de neus op de vertelde feiten en gebeurtenissen zit. Dat is ook het geval in Zwijgend water van Katrien Vandewoude. Als hoofdpersoon laat de twaalfjarige Frederik de lezer meeleven met zijn verhaal. Het verhaal dat begint als Frederiks oudoom Juul (oma's broer) is overleden en hij met zijn vader, moeder en oma het volgepropte huis gaat leeghalen. De beschrijvingen geven een duidelijk beeld van de voormalige herberg, de landelijke omgeving en de manier waarop de verschillende personages de opruiming beleven. Ook wordt de lezer op een heldere en beknopte wijze ingewijd in de familiegeschiedenis. 
En dan volgt een grote stap. Frederik wordt wakker in de vroegere slaapkamer van zijn oma. Niet vanwege een logeerpartij, maar omdat hij is verhuisd. Frederik is met zijn ouders in het huis van de overleden oom Juul gaan wonen. Halsoverkop. De reden van de verhuizing is een hele actuele: een ontslag waardoor de huur van een dure stadsflat niet meer kan worden betaald.
Frederik vindt zijn nieuwe woonplaats vreselijk. Hij mist de stad en zijn beste vriend Andreas, die overigens sinds de verhuizing geen aandacht meer voor hem heeft, en uit pure boosheid heeft hij besloten om geen vriendschap te sluiten met de kinderen uit zijn nieuwe klas. Frederiks moeder heeft helemaal niet door dat haar zoon het niet naar zijn zin heeft. Zij is te druk bezig met zichzelf en het opknappen en inrichten van het huis. Het dringt daarom niet tot haar door dat Frederik gefascineerd is geraakt door een verhaal dat zijn oma heeft verteld. Frederiks overgrootvader kreeg in 1905 een oorkonde omdat hij een kind uit een nabijgelegen poel redde. Eén kind, terwijl er twee in het water waren gevallen. Wie was het andere kind?
Stukje bij beetje ontdekt Frederik meer. Maar hij raakt zo geobsedeerd door Louis, het tweede kind waar niemand hem iets over kan vertellen, dat hij ervan gaat hallucineren. Regelmatig ziet hij Louis. Dit gaat zelfs zover dat hij zelf bijna verdrinkt in de beruchte poel. Op het nippertje wordt Frederik gered. En tegelijkertijd wordt hij definitief wakker.

De dingen die Frederik denkt, zegt en doet, zijn associatievermogen, zijn sympathieke en irritante gedrag: Vandewoude heeft deze twaalfjarige zo duidelijk neergezet dat de lezer niets anders kan dan zich in hem inleven. Frederiks duik in de geschiedenis is niet eens zo'n heel bijzonder gegeven. Immers, hoeveel kinderen zijn niet bezig met het uitvogelen van het een of het ander. Toch blijft het verhaal boeien. Heel subtiel wordt de spanning opgebouwd en allerlei onrealistische, meestal onmogelijke, wendingen zijn achterwege gelaten. Dat maakt Zwijgend water tot een meeslepend boek.


Katrien Vandewoude - Zwijgend water, Clavis, 2003 

(P.M.)

 

« Terug