Gerda den Dendooven - Engeltjes op zondag, boefjes in de week

"Een verhaal met raadsels die raadsels moeten blijven." 
engeltjesindeweek.gif

Gerda den Dendooven - Engeltjes op zondag, boefjes in de week

Vanaf 5 jaar.

In het prentenboek Engeltjes op zondag, boefjes in de week van Gerda Dendooven wonen een man en een vrouw in een nette, rustige buurt waar alle huizen op elkaar lijken en waar iedere dag dezelfde dingen gebeuren. Ze hebben het naar hun zin zo met z'n tweeën. Maar aan die rust komt een eind als op dag, op een en dezelfde dag, twintig kinderen worden geboren. Een tijdje later komt ook nummer eenentwintig, want hij lag nog te slapen toen de anderen kwamen. Hoewel hij daar eigenlijk niet veel verstand van heeft moet vader het huis verbouwen om voor allemaal een slaapplaats te maken. En dan zit het huis helemaal vol met al die kinderen die engeltjes zijn op zondag en boefjes in de week. 
Het lijkt handig, zoveel broertjes en zusjes om mee te spelen. Maar toch is het dat niet. Er is namelijk één kind te weinig om twee voetbalelftallen te maken. Iedere dag vragen de kinderen hun moeder om een broertje of zusje, maar daar piekert moeder niet over.
Gelukkig komt op een dag, zoals iedere dag in de ochtend, Rosa Soepkar voorbij. De kinderen willen ijs, maar dat kan niet. Rosa komt pas 's avonds, zoals iedere avond, met de IJskar langsrijden. Toch krijgen de kinderen ijs. En ze krijgen ook een tweeëntwintigste speler, want Rosa lijkt wel te kunnen toveren in dit humoristische verhaal vol wensen, dromen en raadsels.

Zeker even grappig zijn de illustraties, die zijn te herkennen als echte Gerda Dendooven-prenten: collages met hoekige, afgebakende kleurvlakken in verhoudingen en perspectieven die niet kloppen. Dat maakt ze erg spannend om naar te kijken. En ook heel geschikt om bij de prenten het verhaal te vertellen. 
Het is daarom nog aardig om te vermelden dat de prenten van Engeltjes op zondag, boefjes in de week ook beschikbaar zijn als Kamishibai-platen. Het verhaal kan zo ook worden verteld met een kamishibai, een klein, draagbaar, van oorsprong Japans, verteltheater.

Gerda Dendooven - Engeltjes op zondag, boefjes in de week, Lannoo, 2002

P.M.

 

« Terug