Eoin Colfer - De wenslijst

"Een meisje wordt na haar dood teruggestuurd naar de aarde om de laatste persoon die ze pijn heeft gedaan te helpen." 
wenslijst.gif

Eoin Colfer - De wenslijst

 

De veertienjarige Meg Finn wordt gedwongen om met Belch in te breken in een bejaardenflatje. Dat gaat helemaal verkeerd en daarbij sterven ze allebei. Op weg naar de hemel of de hel blijft Meg 'hangen' en ze hoort dat ze terug moet naar de aarde omdat het aantal punten zowel voor de hemel als de hel gelijk is. Daardoor is haar aura niet rood of blauw, maar paars en dat komt eigenlijk zelden voor. Meg heeft een naar leven geleid, haar moeder is gestorven en haar stiefvader was een heel vervelende man. Zo kwam Meg op het verkeerde pad.

Er is Beëlzebub en zijn baas Satan alles aan gelegen om haar ziel te 'winnen'. Als Meg terug moet naar de aarde om daar Lowrie te helpen, die de laatste persoon is die ze pijn heeft gedaan, wordt Belch dan ook als Zielzoeker met haar meegestuurd. Belch is wel in de hel beland en inmiddels zo versmolten met zijn hond dat hij half hond is geworden.

Lowrie heeft niet lang meer te leven en heeft een lijstje gemaakt met wensen die hij nog voor zijn dood wil vervullen. Meg vindt Lowrie aanvankelijk maar een oude zeur. Ze merkt dat ze niet meer in de gedaante van een meisje aanwezig is op aarde en dat ze alleen maar in het lichaam van Lowrie daadwerkelijk actie kan ondernemen. Haar energie is echter beperkt en tijdens hun tochten merkt ze dat die steeds meer afneemt. Ook Lowrie voelt dat zijn dood niet meer lang op zich laat wachten. En dan is er ook nog Belch die probeert de hele onderneming te laten mislukken. Ook de stiefvader van Meg zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.
Het is nog maar de vraag of het Meg lukt haar aura weer blauw te krijgen en Lowrie zijn wensen te laten vervullen.

Over het boek
Op heel humoristische wijze worden de personages van Beëlzebub, Petrus en Satan neergezet. Petrus heeft stiekem via een mobieltje contact met Beëlzebub en noemt hem zo nu en dan, als ze elkaar spreken, plagend 'Bub'. Hij weet dat Beëlzebub dat niet leuk vindt. De hemel en de hel zijn ook gecomputeriseerd, maar de systemen zijn verouderd en ze balen er eigenlijk van dat ze met computers moeten werken.

Het realiseren van de wensen is een spannend avontuur en op verschillende momenten ook heel grappig. Meg mag alleen op een 'goede' wijze Lowrie helpen. Maar een paar van zijn wensen kunnen alleen maar door 'slechte' manier worden gerealiseerd. Dat geeft complicaties. 
Eoin Colfer beschrijft op ontroerende wijze hoe Lowrie en Meg steeds dichter bij elkaar komen. Zowel Meg als Lowrie hebben hun kuren, Lowrie is een slons en bitter, Meg is een pinnig meisje. Ze worden beiden steeds zachter en leren elkaar te begrijpen.
Satan heeft heel veel interesse in de ziel van Meg omdat ze ook heel slecht kan zijn. Belch is in zijn ogen eigenlijk maar een sukkel: slecht maar zonder brein. Belch is dan ook minder belangrijk maar als Zielzoeker kan hij toch bruikbaar zijn. Om daar zeker van te zijn heeft een ingenieuze, slechte Japanner, die natuurlijk in de hel is beland, een robotje gemaakt die Belch moet begeleiden in het laten mislukken van Meg's missie.

Over de auteur
De Ier Eoin Colfer is vooral bekend als schrijver van de Artemis trilogie. Hij was leraar op een basisschool.

Eoin Colfer - De wenslijst (The Wish List, vertaald door Maarten Polman), Vassallucci, 2004 (S.v.B.)

 

 

« Terug