Wilma Verweij - Westervenster

"Tieners van nu en mystiek uit de Middeleeuwen gaan samen in een spannend verhaal." 
westervenster.gif

Wilma Verweij - Westervenster

Vanaf 11 jaar.

Met het openslaan van Westervenster van Wilma Verweij lijk je als lezer in eerste instantie verzeild te zijn geraakt in een middeleeuwse avonturenroman. Robin Hood, koning Arthur en de magiër Merlijn, ze komen allemaal voorbij. Maar dit blijkt te gebeuren in een tijdreis van Dylan Finn, een bijna veertienjarige jongen die samen met zijn tweelingzus Lucy, vader Alec en moeder Rowena in Londen woont. Dylan ligt niet alleen op zijn bed om te dagdromen, maar ook omdat hij boos is. Erg boos zelfs, want Lucy en hij hebben kort voor de kerstvakantie te horen gekregen dat hun ouders een hotel willen beginnen op het onbewoonde, aan de Engelse zuidkust gelegen eiland Rhona. En dat betekent dus verhuizen naar de, volgens de tweeling, saaiste plek die mogelijk is. 
Alec wil het eiland een beetje interessant maken voor Dylan en Lucy en vertelt over zijn bezoek aan de bibliotheek om meer informatie te zoeken over Rhona en omgeving. Met rode oortjes volg je als lezer het akelig spannende verhaal over hoe daar een boekje zich met een windvlaag aan hem kenbaar maakt: 'Westervenster', met blauw fluwelen omslag en gouden sterren erop.

De tweede verhaallijn in Westervenster volgt de projectontwikkelaars Guy Flamsteed en Cedric Maskelyne en hun assistente Vivienne Westlake. Met name Guy heeft zijn zinnen gezet op het eiland om daar luxe appartementen te bouwen. Maar Vivienne bewijst het eiland een dienst. Op een eenvoudige manier vertraagt ze het contact tussen Guy en de verkopende makelaar van Rhona.
De verhaallijnen kruisen elkaar als Vivienne door haar bazen naar het eiland wordt gestuurd om het hotel en vooral het zakelijke verloop daarvan te verkennen. Ze neemt haar zusje Iggy mee en samen sluiten ze vriendschap met Dylan en Lucy.

Voor de lezer loopt de spanning alsmaar op. Een opstekende wind als de naam van het eiland wordt genoemd, de visioenen van een aantal personages, de (eerst lichte, later sterke) gedaanteverandering van Guy als hij boos wordt, het bibliotheekbezoek van Dylan en Lucy en de gecodeerde brief die Cedric in pure paniek in Viviennes bureaula gooit, het zijn slechts een paar dingen die het hart van de lezer steeds harder laat kloppen. Tijdens de ontknoping lopen fantasie en werkelijkheid volledig door elkaar, maar zo vloeiend dat het niet ongeloofwaardig is.

Wilma Verweij heeft niet zomaar een akelig spannend verhaal geschreven. Ze maakte volop gebruik van mystiek, relativering en hele subtiele, bijna onbelangrijk lijkende korte (sfeer)beschrijvingen die later cruciale aanwijzingen blijken te zijn. Erg fraai!


Wilma Verweij - Westervenster, Querido, 2002

P.M.

 

« Terug