Tanja Kirschner - Wie ben ik?

"Een leuk zoek- en aanwijsboek vol exotische dieren." 
wiebenik.jpg

Tanja Kirschner - Wie ben ik?

In kinderboeken trekken auteurs vaak op zoek naar de identiteit van hun hoofdpersonages. Wie ben ik en wat doe ik hier? Voor heel uiteenlopende leeftijden. Enkele recente voorbeelden:

'Wie ben ik?' is een heel eenvoudig, kleurig kartonboekje, bestemd voor peuters. Een leuk zoek- en aanwijsboek. Vol exotische dieren: kameel, eekhoorn, aap, uil, neushoorn...
Met zo'n boekje kan je heel interactief gaan lezen met je peuter. Samen zoeken en raden. Best samen, want de dieren zijn niet de makkelijkste en meest bekende. De dieren worden van achteren afgebeeld, zijn teruggebracht tot een heel basic vorm, met authentieke kleuren. Een dier herkennen aan de voorkant kunnen kinderen al wel sneller, maar de achterkant is net iets minder eenvoudig. De bijhorende tekst helpt af en toe en moet dus voorgelezen worden: mijn huid voelt vochtig aan (kikker) of ik heb een heel dikke huid (neushoorn). Na een aantal leesbeurten merk je dat je peuter de dieren ook echt gaat herkennen en benoemen.

Het fijne aan dit soort boeken is de aanleiding die ze kunnen zijn om andere dingen te leren, als dierengeluiden of liedjes over dieren. Je hoeft als ouder bij het lezen, dus niet meteen dicht bij de inhoud van het boek te blijven.
Daarnaast zijn het ook boeken om alleen te ontdekken tijdens het spelen: boeken om vast te houden, kleuren te leren, pagina's leren omslaan en zelf de eerste stappen te zetten bij het 'lezen'.

Wie ben ik?
Vanaf 6 maanden
Tekst en illustraties: Tanja Kirschner
Originele titel: Erkennst du Tiere auch von hinten?
Vetaling: M.E. Ander
De vier windstreken, 2005

I.D.

« Terug