Kaat Vrancken - Muis!

"Het verhaal van een muis op zoek naar wie hij is." 
muisvrancken.gif

Kaat Vrancken - Muis!

'Muis!' is een prentenboek bedoeld voor iets oudere kinderen. Het vertelt het verhaal van een muis op zoek naar wie hij is. Hij vergelijkt zichzelf met een boel andere dieren, en start telkens van een rijm. Muis rijmt op Luis. Maar zo klein is Muis niet. Hij is groter dan Luis, kleiner dan Koe, dunner dan Zwijn, korter dan Hond, smaller dan Gans, stiller dan Haan, slanker dan Pad en lichter dan Slak. En dan passeren al die dieren de revue. Elk dier rijmt op een eigenschap van zichzelf en elk dier weet ook precies waarvoor het staat. Het heeft goede, maar ook minder goede kantjes. En telkens moet muis concluderen dat hij liever Muis blijft. Zo rijmt Zwijn op vreetfestijn en het lijkt Muis wel wat om zoveel lekkers te kunnen verorberen, maar moddervet worden doet hem daarvan afzien. Pad rijmt op nat, en die kan zwemmen als de beste, maar hij is wel de lelijkste van de poel door zijn brede smoel. Muis ontdekt dat zijn vurigste wens is, lijken op een mens. Maar een mens zit vol dromen en wensen en is eigenlijk nooit tevreden. En dus besluit Muis dat hij liever gewoon blijft wie hij is: Muis!

De tekst van Kaat Vrancken is heel fris, drijft op rijmen en leest heel vlot. Een leuke voorleestekst, maar ook een tekst waarvan eerste lezers zullen smullen: uitdagend, vol humor en toch eenvoudig. Het thema is herkenbaar: iedereen droomt er wel eens van om een ander te zijn. Kaat Vrancken is een auteur die heel veel aandacht heeft voor wat kinderen boeit. Ze won in 2005 een Boekenleeuw in Vlaanderen en een Zilveren Griffel in Nederland voor 'Cheffie is de baas'.
De illustraties van An Candaele maken het boek echt af. An illustreerde o.a. eerder 'Slaap lekker Rosalie!' en 'Feest'. Ze heeft een knap oog voor compositie en brengt daardoor veel variatie in het boek en in de verschillende bladspiegels. Haar illustraties geven de dieren hun eigenheid, hun karakter en zelfs wat menselijke trekjes. Een kleurige aanrader die zijn kracht haalt uit zijn eenvoud en het talent van zijn makers.

Muis!
Vanaf 4 jaar
Tekst: Kaat Vrancken
Illustraties: An Candaele
De Eenhoorn, 2005

I.D.

« Terug