Aby Hartog - Het meisje zonder gezicht

"Lila wordt op een morgen wakker zonder gezicht." 
meisjezondergezicht.gif

Aby Hartog - Het meisje zonder gezicht

'Het meisje zonder gezicht' is een verhaal van Aby Hertog. Hertog is vooral bekend van de verhalen over 'ezel en beer', waarvoor hij al een Pluim van de maand kreeg. Zijn nieuw voorleesverhaal is wat absurd, en zit vol humor, grappige karakters en is bijzonder origineel.

Lila wordt op een morgen wakker zonder gezicht. Ze is dus een heel wezenlijk deel van haar identiteit kwijt en begint een hectische zoektocht. Daarbij wordt ze geholpen door de mensen uit haar omgeving: haar ouders, haar broer max, haar grootouders, haar oom en tante, haar buurjongen en zelfs de dokter, de bakker, de wijkagent, de winkeljuffrouw, de hond en kat zoeken mee. Elk van deze personages bedoelt het goed met Lila, maar door hun vreemde trekjes helpen ze haar niet meteen vooruit. Zo eet papa liever zoet, en is broer Max altijd te vinden met zijn neus in een boek. Oma is wat vergeetachtig en tante Soof roddelt liever... en Lila raakt niet verder, iedereen tekent zijn versie van een gezicht op haar lege kopje, ze krijgt een nieuw gezicht van koek, een masker en zoekt bij de verloren voorwerpen. Nergens niets te vinden. En op het einde van de dag heeft ze haar gezicht nog steeds niet terug. Maar geen paniek. Opa weet zeker dat morgen alles beter is, als iedereen nu ook nog zou dromen van Lila's gezicht. En Lila? Die kan haast niet wachten tot de volgende ochtend...
Een geruststellend einde is het niet meteen, maar wel een hoopvol. Dat hoeft ook niet. Dat hoort gewoon niet bij dit gekke verhaal. Het zet je aan het denken. Stel je voor dat jou dit zou overkomen. Zou iedereen je nog herkennen? Wat zou je missen en wat niet? Wat is een echt wezenlijk deel van jezelf? De humor waarmee dit toch behoorlijk ernstige thema wordt benaderd is ongezien. De kleurige illustraties van illustrator Wouter Tulp geven het verhaal een soort fifties-sfeertje. Enerzijds doen ze denken aan de illustraties van Fiep Westendorp en anderzijds zijn ze door kleurkeuze en bijna cartoonachtige personages heel eigentijds. Een aparte aanrader voor 8+.

Het meisje zonder gezicht
Vanaf 8 jaar
Tekst: Aby Hartog
Illustraties: Wouter Tulp
Pimento, 2005

I.D.

« Terug