Géraldine Elschner - Wintervrienden

"Een klassiek verhaal over vriendschap." 
wintevrienden.gif

Géraldine Elschner - Wintervrienden

Vriendschap is heel belangrijk. Maar vooraleer je beseft hoe sterk die vriendschap is, gaat er vaak wat tijd overheen. Of moet je samen de vreemdste avonturen beleven.

'Wintervrienden' is een heel lief verhaal. Het is eerder een klassiek verhaal over vriendschap. Het toont jonge kinderen dat echte vriendschap blijft: vrienden moeten elkaar moeten kunnen loslaten en leren afscheid nemen, ook al is dat voor een langere tijd... Want dan is het weerzien des te leuker. Echte vriendschap overwint alle problemen en afstanden.

Dat ondervindt ook het eekhoornmeisje Melanie. Elke dag speelt ze met haar hartsvriendin Evelien, de marmot. Het gefluit van Evelien 's morgens vroeg is het signaal voor Melanie om op te staan en aan een nieuwe, leuke dag te beginnen. Maar de laatste tijd is Melanie heel moe, ze eet ook heel veel en valt bijna rechtopstaand in slaap. Het is tijd voor haar winterslaap en dus ook tijd voor de meisjes om afscheid te nemen. Want Evelien neemt helemaal geen winterslaap. Voor haar is de winter een droevige, eenzame periode, zonder haar vriendin. Mama's troostende woorden helpen niet en spelen met haar broer is niet zo leuk als spelen met Melanie... Het is duidelijk: Evelien mist Melanie verschrikkelijk. Zonder haar duren de dagen langer. Geen enkele andere vriend kan haar ooit vervangen. Of toch? Op een mooie witte dag maakt Evelien de sneeuwpop, Bolbol. Tot haar grote verbazing kan Bolbol praten en liedjes zingen. Ze vertellen elkaar verhaaltje en maken grapjes. En tegen Bolbol kan Evelien haar hart luchten. Ze vertelt hem alles over Melanie. Als de lente komt moet Evelien alweer afscheid nemen, van haar nieuwe vriend. Het verdriet van hun 'afscheid wordt goedgemaakt door de komst van Melanie, die terug wakker is.

De wissel van de seizoenen en van vrienden betekent een opeenvolging van verdriet en geluk, van triest afscheid en vrolijk weerzien. En echte vriendschap blijft jaren lang duren, ook al zijn de vrienden niet altijd bij elkaar.

De zoete cover zet de toon voor het hele boek. Een innige omhelzing en de titel verraden dat het boek over hechte vriendschap gaat. De illustraties binnenin zijn minstens even schattig, vol details en vrolijke kleuren. Het leuke aan de schutbladen is dat ze meteen het verhaal situeren. Vooraan zien we een herfst-scène met vallende bladeren, paddestoelen en vogels. Achterin zien we de twee vriendinnen in een fris groen landschap met vlinders, bijtjes en bloemen. Maar de mooiste prenten vind ik die in de witte winterlandschappen waarin Evelien en de sneeuwpop samen de dolste pret hebben. De personages zijn lief, eerder oppervlakkig, maar dat geeft niet, want ze brengen de bedoelde boodschap overtuigend. Een lief winterboek voor peuters.

Wintervrienden
Originele titel: En attendant Marie-Marmotte
Vanaf 4 jaar
Tekst: Géraldine Elschner
Illustraties : Xavière Devos
Vertaling: Ineke Ris
De vier windstreken, 2004
I.D.

« Terug