Theo Theo - De droom van Oscar en Wol

"Een po√ętisch verhaal over wat ongewonere vriendschap" 
oscarenwol.gif

Theo Theo - De droom van Oscar en Wol

'De droom van Oscar en Wol' is een wat poëtischer verhaal over wat ongewonere vriendschap, vooral omwille van de stijl van de illustraties. De warme, bruine, gele en okerkleurige tekeningen brengen je meteen in een melancholische bui. Ze doen je dromen van warme vriendschap en gezellige avonden. Dit boek verschijnt na het eerste boek over Oscar en Wol en heeft het over de steeds sterker wordende band tussen Oscar en Wol, het wolkje.

Het jongetje Oscar en de wolk Wol, zijn geheime vriend, wandelen samen naar school. Oscar dagdroomt en Wol heeft iets belangrijks te zeggen. Maar voor hij dat kan, passeert een bende pestkoppen hun weg. Wol is de redder in nood en hij beschermt zijn beste vriend tegen het gelach en geplaag. Ook op school heeft Oscar het moelijk om zijn aandacht bij de les te houden. Wat zou Wol hem te vertellen hebben? Uiteindelijk heeft Wol na school tijd om zijn hart te luchten. En er ligt behoorlijk wat op zijn maag: hij heeft namelijk heimwee. Hij mist zijn eigen wolkengroep heel erg en krimpt van verdriet. Oscar beseft dat het menens is en besluit om zijn vriend te helpen. Als het badtijd is, krijgt hij een prachtig idee. De piepkleine Wol groeit opnieuw in de badkamer door de warme stoom van het bad. De vrienden kunnen eindelijk weer lachen. Toch volgt die nacht een heel lang gesprek. De heimwee van Wol verdwijnt namelijk niet zo snel... Samen zoeken ze een manier om vrienden te blijven en om tegenlijkertijd Wol zijn groep wolken terug te laten vinden. En dat kan! In hun dromen! Oscar droomt voor hen beide. Meteen proberen ze het. Samen vliegen ze door de lucht, spelen ze tikkertje, zien ze de meest ongelooflijke landschappen en vinden ze de open zee. Maar voor ze de wolkengroep ontdekken, worden ze belaagd door een gevaarlijk onweer. De wolkengroep komt hen redden en dan volgt een heerlijke tijd. Tot de mama van Oscar hen wakker maakt: het is tijd om op te staan. Oscar en Wol besluiten dat ze nog vaak samen zullen dromen. En jij, wie wil jij in je dromen ontmoeten?

Dit verhaal houdt vast aan enkele sterke waarden als vriendschap, trouw en het belang van fantasie. Echte vrienden beschermen elkaar, geven en nemen, blijven samen door dik en dun. En uit dromen haal je je kracht om vol energie en enthousiasme in het leven te staan.

De illustrator van het boek maakt ook animatiefilms. Dat merk je heel goed in de stijl van zijn tekeningen. Die zitten vol beweging en interactie. Decor is heel sterk van belang. De personages zijn vaak heel klein en verdwijnen haast in de grote decors. Het gevoel van alleen op de wereld met zijn tweetjes versterkt de kracht van hun vriendschapsband. Wol en Oscar lijken ook heel sterk op elkaar en zijn twee handen op en buik.Michael Dudok de Wit speelt ook met kleuren. Elke kleur roept een eigen sfeer op. Groene tinten voor de kille buitenscènes (waar gepest wordt), bruin en oker zijn die voor warme, huiselijke scènes, met het blauw stappen we de droom in, rode tinten zijn symbool voor de hartelijke ontvangst bij de wolken. Ook de cliffhangers in het verhaal, de spanningsmomenten zijn heel overdacht gekozen en brengen vaart en ritme in het verhaal. Prachtige illustraties vol dubbele bodems en een sfeervol verhaal voor warme winteravonden bij de haard.

De droom van Oscar en Wol
Originele titel: Oscar and Hoo forever
Vanaf 6 jaar
Tekst: Theo
Illustraties: Michael Dudok de Wit
Leopold, 2004
I.D.

« Terug