Molly Bang - De wondervleugels

"Een Japans sprookje over hoe hebzucht zich wreekt." 
wondervlegels.gif

Molly Bang - De wondervleugels

Vanaf 5 jaar.

In De wondervleugels vertelt Molly Bang het verhaal over Mika's moeder, de beste zeilmaakster die ooit heeft bestaan. Met de door haar gemaakte zeilen vlogen de schepen, die werden gebouwd door Mika's vader, over het water.

Het begint op de dag dat een jonge vrouw bij Mika's vader het erf oploopt om te vragen of hij een zeilmaakster nodig heeft. Ze komt op het juiste moment en kan meteen aan het werk. Aan haar weefgetouw maakt ze de lichtste en sterkste zeildoeken die er zijn. Mika's vader en de jonge vrouw trouwen en al snel wordt Mika geboren. Mika's vader bouwt voor hun drieën een zeilboot, waarvoor haar moeder 'wondervleugels', hele lichte en dunnen zeilen, weeft.
Een rijke man komt op een dag bij Mika's vader. Hij wil een jacht laten bouwen. Een grote wedstrijdboot mét hele snelle zeilen. Mika's moeder geeft aan dat ze niet nog een keer van die wonderzeilen kan maken, maar daar luistert haar man niet naar. Hij wil erg graag de boot bouwen. Uiteindelijk geeft Mika's moeder toe, als Mika's vader maar belooft dat hij nooit de weefkamer in zal komen als ze aan het werk is. De vrouw gaat weven, en weven, en weven. Ze wordt zwakker, dat ziet Mika's vader wel, maar de boot moet af. In eerste instantie blijft de scheepsbouwer nog geduldig buiten de kamer wachten. Maar vlak voor het tijdstip dat Mika's moeder klaar zou zijn gaat hij toch naar binnen. En dan begrijpt hij ook pas waarom Mika's moeder een litteken heeft op haar arm. Op dezelfde plaats waar de gans, die hij lang daarvoor in het moeras had gevonden, gewond was geraakt.

De geschiedenis over de zwaan, de vrouw en de wondervleugels heeft de vorm van een flash back, omdat Mika's vader vertelt aan zijn dochter. Een mooi gekozen vertelwijze. Het geeft de lezer echt het gevoel van een verhaal dat komen gaat en waar je lekker voor kunt gaan zitten. Daarbij wordt het ook nog eens zonder toeters en bellen verteld, wat de schoonheid en kracht ervan versterkt.

Ook zeer de moeite waard zijn de illustraties, eveneens van de hand van Molly Bang. Kleuren- en zwartwitprenten wisselen elkaar af, waarbij met name de exemplaren in kleur eruit springen. Dat zijn levensechte en indringende schilderijen gehuld in een zeer toepasselijke lijst. Zo fraai zelfs, dat de zwartwittekeningen er enigszins bij in het niet vallen.

Molly Bang (tekst & illustraties) - De wondervleugels, Uitgeverij Westeinde, 2002

P.M.

 

« Terug