Gerard Sonnemans - Zieke Ieke

"Over een kind heel wat tijd in het ziekenhuis doorbrengt." 
ziekeieke.gif

Gerard Sonnemans - Zieke Ieke

Geen kind dat houdt van ziek zijn, lang in bed moeten liggen en pijn hebben.
En toch gebeurt dat soms. Dit boek kan helpen om kinderen ook over wat minder leuke zaken wat meer duidelijkheid te geven.

Zieke Ieke is een fictieverhaal over Ieke, die de laatste tijd heel wat tijd in het ziekenhuis doorbrengt. Ze voelt zich dan ook superberoerd. En heus niet alleen omdat ze met die vervelende Roy op een kamer ligt of naar het gekwetter van zuster Paula moet luisteren. Ze is ook echt ziek en moet binnenkort geopereerd worden om het 'beest' uit haar lijf te halen. Gelukkig leert ze gauw de echte Roy kennen en worden ze de beste vrienden. Samen trekken ze op onderzoek uit, want er zijn dieven gesignaleerd in het ziekenhuis. En ook de bezoekjes van clini clowns Klaas en Klaartje fleuren hen op. En dan volgt de vreselijke operatie, maar die gaat goed en algauw mag Ieke terug naar huis.

Dit is een vlot leesbaar verhaal, ideaal voor kinderen die zelf binnenkort in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Het beschrijft het dagelijkse leven op de kinderafdeling heel realistisch, je kan je zo in de personages inleven. Contact met andere patiënten, dokters en verpleegsters. Humor door de figuren van de clini-clowns. Een brede waaier van emoties: angst, pijn, verdriet, blijdschap, opluchting die iedereen herkent.
Alles overgoten met een spannende verhaallijn over diefstallen. En dat maakt een leuk verhaal vol warme momenten en troostende woorden. Je hoeft helemaal niet zo bang te zijn om ziek te zijn. Alles komt goed. Zoals met Ieke.

Fijn is ook de manier waarop volwassenen omgaan met de kinderen in het ziekenhuis. Stuk voor stuk zijn het hele menselijke, warme personages. De dokter die alles goed en op maat van Ieke uitlegt, clini-clown Klaas die Ieke in zijn hart draagt omdat ze hem herinnert aan zijn eigen zusje, lieve verpleegster Marian, de verliefde assistent Maarten en de ziekenhuisjuf Elly die heel lief uitlegt hoe een operatie in zijn werk gaat. Heel geruststellende karakters, die het verhaal een extra dimensie geven.

Zieke Ieke
Vanaf 8 jaar
Tekst: Gerard Sonnemans
Illustraties: Thomas Colthof
Sjaloom, 2004

 

« Terug