Meike Wördemann - Prik of pleister?

"Ziektes helder uitgelegd aan kinderen." 
prikofpleister.gif

Meike Wördemann - Prik of pleister?

Prik of Pleister is een non-fictie boek. Een boek vol weetjes dus. Een ideaal voorlichtingsboek voor elke huisbibliotheek of ­apotheek. Want dokter Meike Wördemann legt op een heel eenvoudige manier uit welke ziektes er zoal zijn.
Daarbij schuwt ze geen moeilijke woorden als 'bacterie', 'antibiotica' of 'infectie'. Alles wordt heel eerlijk en vooral duidelijk uitgelegd.
Ze begint bij het begin: wat is pijn? En wat zijn algemene symptomen van pijn? Hoe kan je voorkomen dat je ziek wordt? En als je toch ziek wordt, hoe kan je genezen? Wat doen geneesmiddelen met je lijf? In dit deel van het boek maak je kennis met leuke figuurtjes als bloedlichaampjes, boze bacteriën en de dokter zelf.

Het boek is eerder een wetenschappelijk boek, een soort medische encyclopedie waarin je bladert als je wat meer uitleg wil. Zo kan je erin vinden wat je moet doen bij een bloedneus of bedplassen, of wat eczeem precies betekent, waarom het nodig is dat je af en toe een prik krijgt of wat dyslexie is. Je vindt er alles over ziektes van je lichaam, maar ook over ziektes van je ziel (als nachtmerries, depressie of slaapwandelen).
Het sluit in een derde en laatste deel af met nuttige tips: eerste hulp bij ongevallen-tips, wat moet er in je huisapotheek zitten en hoe zien je skelet en je organen eruit.

Het fijne aan dit boek is het unieke onderwerp en de manier waarop het naar voren wordt gebracht. Boeken over nare dingen als ziektes voor kinderen zijn er niet. Laat staan dat ze duidelijk zijn. Dit boek heeft op een heel open manier aandacht voor de werkelijkheid van ziektes, en is niet zo complex als de uitleg van je dokter. Vol humor in de illustraties van jong, Vlaams talent Benjamin Leroy en in een kleurige, overzichtelijke vormgeving en structuur wordt dit 'akelige' onderwerp heel aanvaardbaar en interessant.


Prik of pleister? Ziektes helder uitgelegd aan kinderen
Vanaf 8 jaar
Tekst: Meike Wördemann
Illustraties: Benjamin Leroy
Davidsfonds/Infodok, 2005

I.D.

« Terug