Bette Westera - Ik geef je een zoen

"Po√ęzie om te zoenen." 
ikgeefjeeenzoen.gif

Bette Westera - Ik geef je een zoen

Woorden om van te smullen, in verschillende lagen. Keer en keer opnieuw. Gedichten zijn er voor groot én klein.

Ik geef je een zoen is een pracht van een cadeauboek. De gedichten die erin te vinden zijn, gaan allemaal over gevoelens. De titel van elk gedicht is trouwens een gevoel: angst, trots, verlegenheid, tederheid, jaloezie, koppigheid, onzekerheid, twijfel, gêne... Doorheen de gedichten zie je het hoofdpersonage - een schattig jongetje - ouder worden. Het begint in mama's buik met een warm, roze gevoel van geluk, gaat van de eerste stappen, de eerste prik en de eerste verjaardag tot leren zwemmen en fietsen, helemaal tot de eerste verliefdheid en de eerste kus.

Liefde

Als ik je zie, gaat mijn hart sneller kloppen.
Als ik je zie, word ik rood als een biet.
Als ik je zie, krijg ik knikkende knieën.
Als ik je zie, wordt mijn hoofd een vergiet.

Vergeet ik de boodschappen die ik moest halen.
Vind ik het leven een prachtig cadeau.
Zou ik je midden op straat willen zoenen.
Zeg ik alleen maar verlegen: Hallo...

Zou ik het durven?
Zal ik het doen?
Ik ga naar je toe
en... ik geef je een zoen!

De emoties zijn heel herkenbaar voor jonge kinderen. Allereerst omdat het gaat om alledaagse situaties die ze herkennen van thuis of op school. Het gaat om heel concrete voorbeelden: dood van oma, papa en mama die uit elkaar gaan, ruzie met je zusje, spelen met je vrienden, jarig zijn, verstrooid zijn in de klas, een hondje willen...
Daarbij ontroeren de stijl en taal van de gedichten door hun eenvoud. De zinnen zijn kort, rijmen soms, zitten vol herhalingen, vergelijkingen. De toon die gezet wordt is heel subtiel, ontroerend, vertederend en vol fijne humor. Leuk om samen met groot en klein over gevoelens te praten.
De illustraties zijn prachtig ­ onmiskenbaar van een Franstalige illustrator. Vol emoties, met frisse, vrolijke kleuren. Met eigenzinnige, schattige personages die meteen je hart veroveren met hun onhandige houdingen, hun opvallende uiterlijk (grote hoofd en lange armen en benen). Origineel en verrassend mooi.

Ik geef je een zoen
Vanaf 4 jaar
Originele titel: Les petittes (et les grandes) émotions de la vie
Tekst: Bette Westera
Illustraties en idee: Montse Gisbert
De Eenhoorn/Hillen, 2004

I.D.

« Terug