Jesse Goossens - It's a wonderful life

"Een vakantie zoals je ze enkel dromen kan als tiener." 
wonderful life.gif

Jesse Goossens - It's a wonderful life

 Vakantie!

 

It’s a wonderful life is de eerste jeugdroman van duizendpoot Jesse Goossens. Het is een boek dat sprankelt van leven, met prachtige, heel kleurige personages, een originele setting en een ondernemend hoofdpersonage dat dol is op film. Geschreven in een heel verzorgde, sobere en meeslepende taal, met duidelijke motieven (bv. Film, leven-dood) en heel verrassende onderliggende lagen. Een debuut dat kan tellen.

Anna is 17, ze mag niet met haar vrienden mee naar een fuifvakantie op Salou. Maar ze ‘mag’ wel in haar eentje naar Muffindale, Amerika, waar een oom van haar woont. Het wordt een vakantie waarin ze veel over zichzelf leert, zelfstandig de zaken aanpakt, nieuwe vrienden maakt, haar verleden (pas ontdekte adoptie) verwerkt en keuzes maakt voor de toekomst (studeren in Amerika). Precies deze elementen, de ietwat saaie setting (klein dorp waar iedereen elkaar kent), de excentrieke begrafenisondernemer van 18, Daniel, die haar beste vriend wordt, de souvenirwinkel vol tweedehands curiosa waar ze werkt, de vele filmcitaten die Anna door haar gesprekken verweeft, de vreemdste muffins en donuts, en een enorme variëteit aan ‘feest’dagen, geven het geheel een beetje een glamoureuze en retro sfeer.

Het boek leest als een film, waar precies ook de cover op zinspeelt (een collage van oude filmposter, krabbels, muffin, vliegtickets, kopje koffie).  Het is een vakantie zoals je ze enkel dromen kan als tiener, vermoed ik.  Geen feelgood boek ‘pur sang’, maar een leuke, originele jeugdroman met diepere betekenis. Van dit boek heb ik echt genoten!

It’s a wonderful life

Vanaf 14 jaar

Tekst: Jesse Goossens

Lemniscaat, 2008

(I.D.) 

« Terug

bol

Bestel
Jesse Goossens - It's a wonderful life
via de internet boekhandel bol