Marc Boutavant - Moek gaat op wereldreis

"Overvolle pagina‚Äôs die zin geven in avontuur en in meer weten." 
moewereldreis.gif

Marc Boutavant - Moek gaat op wereldreis

Moek  gaat op wereldreis is een bijzonder boek. Omwille van de retro illustraties en de opzet. Dit grote vierkanten prentenboek begint met een mailtje van beertje Moek aan zijn vrienden over de ganse wereld. De boodschap is: “ik kom eraan”.  Het begin van een reeks van 11 kijkplaten:  van Lapland en Griekenland tot de Sahara, van Madagascar, Burkina Faso en Australië, over India, China, Japan, het Andesgebergte tot in New York. Moek doet met zijn fiets heel wat verschillende landen, culturen en landschappen aan. Op overvolle dubbele pagina’s maak je kennis met heel wat dieren, weetjes, gewoonten, lekkernijen, vreemde woorden, clichés enz.

Telkens vertelt Moek heel kort waar hij is en wie hij opzoekt. Daarnaast staan op elke pagina heel wat tekstballonnetjes (net als in een strip) die vragen, begrippen of woorden lanceren. Sommige antwoorden zijn te vinden op de illustraties zelf, andere vragen om interactiviteit, om opzoek werk – bv op het internet. Het is een hele speelse, opmerkelijke en humoristische  manier om kinderen met andere culturen in contact te brengen. En die ook een heel actieve houding van hen vraagt. Het is voor ouders en leerkrachten niet meteen het makkelijkste boek – veel woorden zijn ook ons onbekend. Maar het geeft in elk geval zin in avontuur en in meer weten.

Wat me het meeste aanspreekt zijn de heel felle, ietwat exotische illustraties. Met knallend roze en geel, opvallend lichtgroen en blauw, heel vrolijk en wat ‘oud’ soms. De dieren komen tot leven, zijn net mensen met kleren met bonte prints en vreemde hoofddeksels. Een heel aparte wereld, vol detail en bruisend van activiteit. Fascinerend en aantrekkelijk, en dat is nu net wat een kijkboek moet kunnen zijn.

Moek gaat op wereldreis

Vanaf 5 jaar

Tekst en illustraties: Marc Boutavant

Vertaler: Reina Ollivier

Originele titel: Le  tour du monde de Mouk

Lannoo, 2008

I.D.

« Terug