Henning Mankell - De hond die naar de sterren rende

"Over een geheim genootschap." 
hondrende.gif

Henning Mankell - De hond die naar de sterren rende

Een geheim genootschap

Als je midden in de ijskoude winternacht zomaar opeens wakker wordt en je ziet buiten een hond die naar de sterren rent, die ver weg staan te schitteren, dan weet je dat het gewone leven is afgelopen en dat vanaf dat moment het avontuur is begonnen. Dat voelt ook Joel Gustafson in het boek De hond die naar de sterren rende, het is de winter waarin ineens van alles gebeurt en niets meer is wat het was.

Na die nacht heeft Joel een geheim genootschap opgericht dat ‘Het zoeken naar de hond die naar een ster rende’ heet, afgekort tot HZNDHDNESR, met de eerste letters van ieder woord. Hij is het enige lid van het genootschap en Joel neemt zich voor elke nacht op speurtocht naar die hond te gaan. De hond lijkt op een gewone elandhond, maar is wel heel bijzonder.

Tijdens die nachten ontmoet Joel heel bijzondere mensen, zoals De Oude Metselaar die eigenlijk Simon Onweer heet en enkele jaren daarvoor was opgenomen omdat hij een beetje gek is. Maar Simon blijkt een heel wijze man te zijn, die ook nog eens Joel het bijzondere meer met de 4 Winden laat zien. Ook leert hij de Neusloze Vrouw kennen die helemaal niet boos is als hij een rotstreek uithaalt.

Joel ontmoet Ture bij zijn geheime plaats. Ture wil die de week daarop weglopen, hij is pas met zijn vader, die rechter is, verhuisd naar Joel’s dorp, maar hij wil er absoluut niet blijven. Joel besluit dat Ture tot die tijd ook lid mag zijn van het Geheime Genootschap. Alleen geeft Ture er zo zijn eigen draai aan en daar heeft Joel moeite mee. Ture wil namelijk met het genootschap laten zien hoe gevaarlijk ze zijn, door mensen angst aan te jagen.

Pappa Samuel is een heel lieve vader, maar met momenten moet je hem niets vragen of zeggen. Joel kan het al aan zijn voetstappen horen als hij thuiskomt en Joel de aardappelen heeft opstaan. Pappa Samuel is zeeman geweest en Joel vraagt hem vaak verhalen te vertellen over de avonturen die hij allemaal heeft meegemaakt tijdens zijn zeereizen. Maar als de voetstappen van Pappa Samuel zwaar op de trap klinken, dan vraagt Joel niets. Want dan is Pappa Samuel verdrietig en gaat hij drinken zodra hij denkt dat Joel ligt te slapen. Joel denkt dat hij Mamma Jenny mist, die is weggelopen omdat ze, zoals buurvrouw Westman dat tegen hem zei, ‘de onrust in zich had’.  Zijn moeder had dus iets dat Onrust heette. Het is heel erg om geen moeder te hebben, het allerergste dat er is.

Tijdens een van de nachten dat Joel en Ture op pad zijn, merkt Joel bij thuiskomst dat zijn vader er niet is. Hij moet heel erg huilen want nu is zijn vader ook al bij hem weggegaan. Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn, Joel komt er achter dat Pappa Samuel Sara met het rode hoedje van het café wel erg leuk vindt. Joel vindt dat verschrikkelijk en noemt vanaf dat moment zijn vader alleen nog maar Samuel. Maar die heeft het helemaal niet in de gaten, zo blij als hij is met zijn nieuwe vriendin. Joel voelt zich erg eenzaam en wordt opstandig. En misschien laat hij zich daardoor tot halsbrekende toeren verleiden…

Het boek De hond die naar de sterren rende is met fantasie en groot inlevingsvermogen geschreven door Henning Mankell die zich eigenlijk vooral bekend heeft gemaakt met het schrijven van misdaadromans. De wijze waarop Joel hun huis beschrijft als een schip dat wacht op de juiste wind om uit te varen, is mooi beeldend op papier gezet. De ontmoetingen met Simon Onweer, die zich minder eenzaam voelt als hij iets moois maakt en de Neusloze Vrouw, die haar enige publiek ooit vergastte op een trombone concert, zijn aandoenlijk en ontroerend beschreven, net als het grote verdriet dat Joel heeft als hij op het lege bed van Pappa Samuel bedenkt dat ook zijn vader hem in de steek heeft gelaten.

Het boek laat mooi de overgang zien van het jongetje Joel dat het leven nam zoals het is, weliswaar wat ingekleurd door zijn fantasieën, tot de jongen die ineens geen genoegen meer neemt met de situatie en daar zelf ook een hand in wil hebben.

De zwart-wit tekeningen erbij vind ik echter persoonlijk geen echte aanvulling. Ze zeggen me niet veel en komen niet overeen met het verhaal zoals zich dat voor mijn geestesoog afspeelt.

Henning Mankell - De hond die naar de sterren rende

Vertaling: Cora Polet

Tekeningen: Saarah van Doornewaard

Uitgegeven door: De Geus 2008

8 jaar en ouder

 

(Saskia van Bommel)

« Terug

bol

Bestel
Henning Mankell - De hond die naar de sterren rende
via de internet boekhandel bol