Joëlle Jolivet - Klerenboek

"Een overzicht van verschillende klederdrachten door de tijd heen." 
klerenboek.gif

Joëlle Jolivet - Klerenboek

 Mode...

Klerenboek is een indrukwekkend boek. Omwille van het  grote formaat  (het is 40 centimeter hoog), omwille de prachtige gouden omslag (met imposant aangekleede, kleurrijke figuur erop), omwille van de sobere en eenvoudige vormgeving en niet in het minst omwille van de prachtige verzameling gekostumeerde personages binnenin.

Een heel rijk boek, dat een overzicht probeert te geven van verschillende klederdrachten door de tijd heen en vanuit verschillende streken en volkeren. Van een Egyptische muzikante uit  de 14de eeuw voor Christus, tot de eerste Amerikaanse pin-up in 1950, van de Japanse keizer Hirohito tot de zonnekoning, van een Française uit de 19e eeuw tot een krijger uit Borneo in traditionele klederdracht. Met 3 dubbele pagina’s accessoires (hoofddeksels, schoenen, wapenuitrustingen),  4 uitklapbare profielen (kan je zien wat er onder het kostuum schuilgaat bv. korset,  onderkleren), en allerlei personages van koninklijke afkomst, uit sport- en beroepswereld, mannen in rok en vrouwen in broek... De basis waarop deze selectie gebeurde, is op het eerste zicht niet echt evident. Per ‘thema’ staat achterin het boek een korte, verduidelijkende tekst met enkele leuke weetjes (over het eerste tennisrokje, of over de tatoeages van het indianenvolk Kayapo...). Jammergenoeg ook maar over een beperkt aantal profielen en lang niet bij elk kostuum.

Ook  staat vast dat er enorm veel research aan dit boek is voorafgegaan en dat het illustreren van de verschillende profielen een gigantisch werk is geweest. De Franse Joëlle Jolivet heeft al eerder dit soort overzichtsboeken gemaakt (Beestenboek en Bijna alles), een soort encyclopedie van de mode spreekt uiteraard tot de verbeelding.  Haar techniek is heel herkenbaar: ze werkt met ingekleurde linosneden (met een dikke, zwarte rand), haar kleurenpallet is heel divers, de manier waarop ze figuren en sfeer oproept heel knap. Tekst staat er tussen de tekening heel miniem, quasi onopvallend vind je een onderschrift bij elke figuur. Duidelijk is dat de tekeningen voor zich mogen spreken en op zichzelf kunnen staan. Het  wauw-effect overstijgt de mode- clichés als de kilt of het elvispak en brengt ongeziene, kleurige kostuums ten tonele.

DIt bijzondere boek met kijkplaten en de verduidelijkende teksten achterin, is bestemd voor kinderen vanaf 10 jaar, maar spreekt vanzelfsprekend alle leeftijden aan.

Joëlle Jolivet – Klerenboek

Oorspronkelijke titel: Costumes

Vertaler: Pieter van Oudheusden

De Harmonie, 2008

(Ineke Debels)

« Terug

bol

Bestel
Joëlle Jolivet - Klerenboek
via de internet boekhandel bol