Charlotte Doornhein - Lázló vermist

"Geïllustreerde zoektocht naar een jongen in Hongarije." 
Lazlo.jpg

Charlotte Doornhein - Lázló vermist

 Hein en zijn vrienden hadden voor een weekje een reis geboekt naar Barcelona. Eenmaal aangekomen op schiphol vertelde Hein aan zijn vrienden dat hij niet meeging. Ze reageerden boos. Toen hij hen vertelde wat hij wel ging doen, hadden zijn vrienden er alle begrip voor. Hein ging László zoeken in Boedapest.

 

László kwam iedere zomervakantie voor een paar weken bij Hein en zijn ouders in huis. Hein zag László als zijn broer. Toen László de afgelopen zomer niet was komen opdagen, maakte Hein zich zorgen en besloot László te gaan zoeken.

 

Eenmaal aangekomen in Boedapest nam Hein de metro naar het  kindertehuis waar László gewoond had. Misschien wisten ze daar waar László was. Er hingen wat jongens rond in de gang en een van de jongens kende Hein. Zijn naam is Gyula. Hein vroeg hem of hij wist waar László was.

 

Hein ging terug naar Boedapest. Hij zocht een internetcafé op. Na uren achter de computer te hebben gezeten, kreeg hij het idee om flyers te maken. Hij had een foto van László en daar schreef hij ‘Laszlo vermist’ boven en zijn eigen telefoonnummer eronder. Als een bezetene hing hij ze op. Hij had maar één doel: László vinden.

 

Om eerlijk te zijn vond ik dit boekje in eerste instantie heel vreemd. Omdat dit boekje met weinig woorden is geschreven. Dat zie je niet zo vaak. Ook bleek dit boekje het derde deel uit een serie te zijn. Deze serie bestaat uit drie delen die gaan over Hein die opgroeit. In het tweede deel komt László voor het eerst tot leven. Laszlo woonde in Hongarije. Hij kwam iedere zomervakantie een paar weken bij Hein thuis.

 

De illustraties in het boek zijn heel apart en leuk gedaan. Zo had ik het nog niet eerder gezien: op iedere afbeelding staat een soort van sjabloon in felle kleuren.

 

Achterin het boek worden vragen gesteld aan Charlotte Doornhein. Daarin legt ze uit waarom het boekje met weinig woorden geschreven is. Persoonlijk vond ik dat heel leuk om te lezen en voor mij maakte die vragen en antwoorden het boekje meteen een stuk aantrekkelijker. Ook staat er veel informatie over Charlotte Doornhein in, wat interessant is om te lezen.

 

Charlotte Doornhein schrijft kinderboeken, korte verhalen en gedichten. Ze woont sinds najaar 2006 op Curaçao met haar man Olaf, kinderen Imre en Jurn en haar honden. In haar werk komen verschillende boodschappen naar voren, zoals vrijheid, het belang van plezier hebben in de dingen die je doet, achter je eigen keuzes blijven staan en je eigen weg bewandelen.

 

 

Charlotte Doornhein – László Vermist

Uitgeverij Quist – 2008

Omslagontwerp en vormgeving: jacky-o

 

(Melanie Principaal)

 

« Terug