Laura Vos - Ivanne

"Een spannend boek waarin kinderen vele spannende avonturen beleven terwijl ze naar mooie stenen en fossielen op zoek zijn." 
Ivanne.gif

Laura Vos - Ivanne

(Deel 1 van De Titanium Uil)

 

Kun je je voorstellen dat je in het jaar 2040 leeft en dat zelfs robothonden en robotvliegjes levensecht zijn? Zo leven Ivanne en haar broertje Arvin in het jaar 2040 in de Glazen Stad in Nederland.

Ivanne wordt vaak badend in het zweet wakker. Nachtmerries achtervolgen haar. Ze heeft vreselijke dromen over een uil. Iedere ochtend pakt ze stiekem van haar moeder fijnverdwijncrème die haar wallen onmiddellijk laten verdwijnen.

Afgelopen kerst hadden zij en Arvin van hun ouders een peperdure Rolorex gekregen, dat is een robothondje, en ze hadden hem Rexie genoemd. Het cadeau was eigenlijk een wonder, omdat hun ouders het niet zo hebben op de nieuwe technologie.

Het is druk in het winkelcentrum. De eerste rolowinkel genaamd De Titanium Uil wordt geopend in de Glazen stad. De rolowinkel heeft een grappig uithangbord met een uil erop. Mensen kunnen met die uil praten als ze dat willen. In de etalage van de rolowinkel staan nieuwe Rolohuisdieren, ze kijken hun ogen uit. Hanzi is ook in de winkel. Hanzi zit bij Arvin in de klas en hij is de zoon van de professor in archeologie voor wie Ivannes ouders regelmatig werken. Hanzi wordt vaak gepest omdat hij hele dikke zwarte puisten op zijn gezicht heeft.

De ouders van Ivanne en Arvin zijn archeologen. Ze gaan op een dag naar het Griekse eiland Santorini om met de professor te werken. Daar is een oude vulkaan, die nog steeds actief is. Ze werken mee aan belangrijke opgravingen van de oude Minoïsche cultuur, waarvan ze hoge verwachtingen hebben.

Ivanne, Arvin, Rexie en Hanzi gaan mee, maar toen ze op het eiland waren aangekomen, was er toch enige teleurstelling te bespeuren bij Arvin. Hij had gehoopt om leuke Griekse meiden te ontmoeten. Maar er wonen al een jaar bijna geen mensen meer op het eiland, omdat de ozonlaag te dun is. Wel hebben ze roomservice op hun kamer via Intronnet. Een vriendelijke dame verschijnt op het scherm en vraagt aan Ivanne haar duimsleutel in te voeren. Bijna alle mensen die Ivanne kent, hebben een chip in hun duim laten implanteren, omdat dat zo handig is. Haar ouders zijn hier fel op tegen. Zij hadden de chip in een kunstduim laten zetten en dragen het als een protestsieraad om hun nek. Ivanne schaamt zich voor haar antieke ouders, zij stopt haar duimsleutel meestal diep weg in haar rugzak. Terwijl haar ouders aan het werk zijn voor de professor, gaan Ivanne, Arvin, Rexie en Hanzi het eiland verkennen. Ze gaan op zoek naar mooie stenen en fossielen in de gestolde lava, wat meestal heel spannende tochten oplevert.

“Ze was weer in de grot en keek naar de vreemde glinstering in het water. Soepel dook ze naar de bodem. Ze stak haar hand uit om een mooie steen te pakken. Juist op dat moment begon de hele bodem verschrikkelijk te trillen. Een laag gebrom vulde haar hoofd. Ze zwom naar boven en zag brokstukken van het plafond naar beneden komen. Ze moest hier weg! Weg!”

Ik vind het een heel leuk boek en zeker een aanrader voor jong en oud. Het is het eerste deel van een serie. Ik verheug me er nu  al op om deel twee te gaan lezen. Het is een spannend boek, omdat de kinderen zich van het ene avontuur in het andere storten. 

De Titanium Uil-serie is geschreven ter leesbevordering voor tieners. Het verhaal spreekt zowel jongens als meisjes aan en blijkt bijzonder goed aan te slaan bij de doelgroep. Laura Vos gaat daarom naar scholen en bibliotheken om kinderen kennis te laten maken met dit interessante verhaal. Andere boeken die geschreven zijn door Laura Vos zijn:

De strijd van de witte adelaar

Strategie en tactiek

Langs velden van eer

 

Laura Vos – Ivanne, deel 1 De Titanium Uil

Uitgegeven door: Uitgeverij Buitenzorg, 2008 

 

(Melanie Principaal)

« Terug

bol

Bestel
Laura Vos - Ivanne
via de internet boekhandel bol