Harm van Straaten - De engel van de overkant

"Over een klein meisje in de grote stad." 
engeloverkant.jpg

Harm van Straaten - De engel van de overkant

(Door Hansje Verbeek)

 

Teuntje zwaait elke dag naar de engel op het dak aan de overkant. Maar vandaag is de engel er niet.

 

De engel heeft grote gouden vleugels die prachtig glimmen in de zon. Ze staat bovenop een hoog huis. Teuntje kan de engel goed zien vanuit haar raam. Elke dag zwaait ze naar de engel. ‘Dag engel’ roept ze dan zachtjes.

 

Op een dag zwaaide een oude mevrouw terug, die vlak onder de engel woont. En nu zwaait Teuntje ook elke dag naar haar. Sinds ze elkaar bij de groenteboer zijn tegengekomen, gaat Teuntje vaak bij haar op bezoek. De mevrouw heet Alexandra. Vroeger was ze een danseres met veren op haar hoofd en danste zij de hele wereld rond.

 

In de zomer waren ze samen een ijsje gaan halen, toen Teuntje naar boven keek. ‘Zal de engel het niet koud krijgen in de winter als het gaat sneeuwen?’ Toen leerde Alexandra breien aan Teuntje en samen maakten ze een heel lange warme sjaal voor de engel.

 

Vandaag is het mistig en de engel is er niet. Teuntje is ziek geweest en moest wel een week in bed liggen. Al die tijd heeft ze niet kunnen zwaaien. Maar nu staat ze weer op de stoep bij Alexandra. Want de sjaal is af. ‘Ik hoop wel dat de engel gauw terug is’, denk Teuntje, ‘wat zal ze blij zijn met de verrassing.’ Teuntje belt aan, maar er wordt niet opengedaan. Ze bonst heel hard tegen de deur en roept door de brievenbus. Dan doet er een vreemde mevrouw open… Waar is Alexandra?

 

illustraties

Op de aantrekkelijke illustraties is van alles te zien. Ze geven een levendige aanvulling op het verhaal. Je ziet Teuntje de brede trap op lopen in het statige huis van Alexandra, met overal foto’s van toen zij nog danseres was. Je ziet de omgeving waar ze wonen, de huizen, de terrasjes, het park. Grappig is de illustratie waar Alexandra en Teuntje ‘samen’ de sjaal maken. Alexandra zit te breien in haar elegante stoel, terwijl Teuntje voor de grote spiegel danspasjes oefent.

 

testpanel

Bibi (7) denkt dat de engel wel heel duur moet zijn. Want een klein stukje goud - ze geeft met haar handjes de afmeting aan - kost al duizend euro. Ze zou de engel zelf ook best ’n keertje willen zien.


 

De engel van de overkant

tekst: Harmen van Straaten

illustraties: Georgien Overwater

Uitgeverij Leopold, Amsterdam (2009) 

« Terug

bol

Bestel
Harm van Straaten - De engel van de overkant
via de internet boekhandel bol