Max Velthuis - Mijn kikkervertelboek

"Verhaal en teloefeningen met een echt telraam inclusief kleurige houten kralen." 
kikkertelboek.jpg

Max Velthuis - Mijn kikkervertelboek

 (Door Ineke Debels)

 

Terug naar school!

 

Spelenderwijs leren tellen met boeken en met de hulp van bekende, zelfs klassieke kinderboekenfiguren. Het kan. Peuters van vandaag worden verwend met deze boeken... Kleine knipogen naar de eerste schooldagen.

 

Mijn Kikker telboek combineert verhaal en teloefeningen met een echt telraam inclusief kleurige houten kralen. Op een vijftal tekeningen kan je telkens iets tellen: een klavertje, twee bijtjes, drie vissen... Meetellen kan met het telraam. De verhalende tekst beschrijft de tekening en vermeldt ook de objecten die je als lezer zoeken moet. Op het einde komt een overzichtspagina met alle objecten op een rij. Tellen tot tien wordt makkelijk dus.

 

Cijfers worden op verschillende manieren gevisualiseerd. Door het getal zelf, door een kleur (die overeenstemt met de kleur van het houten kraaltje op het telraam), door de afbeelding van het aantal objecten die je moet zoeken op de tekening.

 

De bekende figuren van Velthuijs, Kikker en zijn vrienden, zijn populair bij peuters. Zeker als de eenvoudige illustraties worden gebruikt in speelboeken als dit. Klassiekers in een nieuw jasje, waarom niet?

 

Het tel- en voelboek van Pieter Konijn, met andere klassieke figuren en illustraties van Beatrix Potter, laat kinderen de cijfers ook echt voelen. Dit concept is wat speelser, voor net iets jongere kleuters. Het is een voelboek, dat elk cijfer in een andere stof en kleur centraal stelt. Bij elk cijfer staan ook evenveel objecten afgebeeld, twee muizen, vier poezen, zes konijntjes... een stippellijntje brengt je van het ene getal naar het andere, telkens begeleid door een ander dier.

 

Verhaal zit er niet in, dit boek gaat over zintuiglijke gewaarwording, tellen en dieren leren benoemen. De illustraties van Beatrix Potter zijn heel lieflijk, met veel detail. En worden gecombineerd met strakke, moderne cijfers, wat misschien af en toe wat vreemd aandoet. Maar de tekst op rijm bekt goed en het voelelement is voor peuters meer fun dan genoeg!

 

Mijn Kikkertelboek

Vanaf 3 jaar

schrijver/Illustrator: Max Velthuijs

Leopold, 2008

 

Het tel- en voelboek van Pieter Konijn

Vanaf 3 jaar

Originele titel: Touch and count with Peter Rabbit

Auteur en illustrator: Beatrix Potter

Vertaler: Martine Schaap

Ploegsma, 2009

 

« Terug