Anne de Bode - Mijn familie. Een reis door de tijd

"Kijk- en zoekboek over onze geschiedenis" 
mijnfamilie.jpg

Anne de Bode - Mijn familie. Een reis door de tijd

(door Ineke Debels)

Duik in het verleden

 

Geschiedenisboeken voor jonge kinderen? Ja dat kan, en zelfs heel geslaagd!

 

Ann De Bode doet geschiedenis herleven, met fimo, een soort kneedpasta, waarmee ze ons laat binnenkijken in een aantal heel gedetailleerde huiskamers. Mijn familie doet 6 stops in de tijd aan. Telkens zien we een ander gezin in actie: neanderthalers, vikingen, middeleeuws...  en uiteraard een hedendaags.

 

De personages komen door de klei verrassend expressief naar voren, de verschillende scènes zitten vol beweging, leuke details en actie. Het leuke aan dit boek is dat je er volop mee aan de slag kan, het is een prima kijk- en zoekboek, waardoor je kind heel bewust de verschillende prenten gaat vergelijken en zo speels de evoluties in onze geschiedenis ontdekt. Omdat je telkens dezelfde personages te zien krijgt (vader komt binnen, grootmoeder aan het werk, moeder, een ondeugende jongen, een tienermeisje en een baby), kan je makkelijker de verschillen naar voren halen én zelfs de bijzondere, fysieke familiekenmerken opmerken.

 

Op de laatste dubbele pagina krijgen we een overzicht met de familiestamboom en geeft de auteur wat aanwijzigen om het zoeken te vergemakkelijken. Vergelijk de kledij, het speelgoed, muziekinstrumenten, het eten, de huisdieren... Zoek op elke prent een muisje of een erfstuk.

 

Het blijft verbazingwekkend wat Ann De Bode van emoties kan opwekken met de pasta. Ze laat haar personages echt leven. Dit boek is een uniek boek, omwille van de kunstige illustratievorm, het grote formaat en de topic. Geschiedenis voor jonge kinderen is gewaagd, maar uitstekend geslaagd.

 

Mijn familie. Een reis door de tijd

Vanaf 4 jaar

Auteur en illustrator: Ann De Bode

De Eenhoorn, 2009

« Terug

bol

Bestel
Anne de Bode - Mijn familie. Een reis door de tijd
via de internet boekhandel bol