Caja Cazemier, Karel Eykman, Martine Letterie - Brugklassers!

" Bundeling van de boeken ‘Naar de brugklas’, ‘In de brugklas’ en ‘De brugklas door’." 
brugklassers.jpg

Caja Cazemier, Karel Eykman, Martine Letterie - Brugklassers!

Spannend, maar ook best eng, vinden Isa, Vera en Jesse ’t nu ze naar de brugklas gaan. Het wordt een jaar vol nieuwe dingen, niet alleen op school, maar ook thuis.

 (Door Hansje Verbeek)

Ze zijn er helemaal klaar voor. Na toch nog een spannende Cito-toets en het afscheidsfeest op school stappen ze opgewonden maar ook een beetje verlegen hun nieuwe school binnen voor de introductiedag. Wat een groot gebouw. ‘Hoe moet ik hier de weg in vinden’, denkt Jesse. Buiten staan een paar jongens te roken. Zou hij daar over een paar jaar ook staan? Jesse kan het zich niet voorstellen.

 

Vera gaat met haar moeder op pad voor een nieuwe jas. Dat is nog niet zo simpel. Want is een niet-fout jack voor een brugklasser? Het moet natuurlijk niet tuttig zijn, of neppig of saai. Uiteindelijk kiest ze voor een ‘niks-mis-mee’ jas en voelt zich daar dan stom over. Waarom heeft ze niet de moed gehad dat leuke, maar opvallende jack te kopen?

 

Ook Isa wil goed voor de dag komen. Ze voelt zich zelfverzekerd in haar nieuwe zwarte spijkerbroek, maar schaamt zich dood als ze op de eerste schooldag ontdekt dat ze niet heeft nagedacht toen ze die morgen haar nieuwe rugzak had ingepakt. Ze heeft alle boeken bij zich, zelfs de woordenboeken. En dat is natuurlijk helemaal niet nodig.

 

Zo komen in de afzonderlijke verhalen van Isa, Vera en Jesse allerlei herkenbare grote en kleine problemen en situaties aan bod. Ze leren zich elke keer weer te redden, soms met moeite en soms tot hun eigen verbazing. Isa leert hoe het komt dat de Franse woordjes die je gisteren nog zo opdreunde, bij het S.O. weer grotendeels vergeten zijn. Jesse ontdekt dat oude vriendschappen veranderen, maar dat je weer nieuwe vrienden maakt. Vera merkt dat ze best op kan tegen de twee etterbakkies in haar klas. De brugklassers maken ook veel leuke en grappige dingen mee en leren ook wat verliefd zijn is. Aan het einde van het schooljaar hebben ze alle drie helemaal hun draai gevonden.

 

testpanel

Cas (12 jaar en brugklasser) krijgt het idee dat elk boek over brugklassers gaat over enge leraren en lopen zoeken naar je klaslokaal. Ook in dit boek gebeurt het weer. Nu kon hij ook wel eens het klaslokaal niet vinden. Maar toen heeft hij het gewoon gevraagd, dus zo’n big deal vindt hij niet.

 

Brugklassers!

door: Caja Cazemier, Karel Eykman, Martine Letterie

Uitgeverij: Ploegsma Amsterdam (2009)

« Terug

bol

Bestel
Caja Cazemier, Karel Eykman, Martine Letterie - Brugklassers!
via de internet boekhandel bol