Ole Könnecke - Anton en het kerstcadeau

"De kerstman verliest een kerstcadeau." 
antonkerstcadeau.jpg

Ole Könnecke - Anton en het kerstcadeau

Kerst!

(door Ineke Debels)


Het vierde Anton- boek van de in Duitsland wonende illustrator Ole Könnecke is er eentje in kerststemming. De vorige titels werden vooral opgemerkt door hun sobere illustratiestijl en hun krachtige, humoristische verhaallijnen. Anton kan toveren werd in 2009 trouwens verkozen tot prentenboek van het jaar in Nederland.

Ook dit prentenboek behoudt diezelfde sterke elementen, illustratietechniek en thematiek op maat voor jonge kinderen.  Dit keer voegt de auteur er een beetje magie en fantasie aan toe. Geheel in de kerst-traditie...

Anton gaat op een sneeuwerige nacht op stap met zijn beer Gustav. Een slee verliest vlak voor zijn neus een pakje. Een vogel met een vliegtuig neemt hen mee in een te wilde achtervolging, zodat Anton en Gustav als sneeuwvlokken uit het vliegtuig naar beneden dwarrelen. Te voet, op het water, met ski’s, door bos, mist, nacht, de zoektocht gaat verder, met de nodige haltes onderweg. Tot een eland hen naar de slee brengt. Vlakbij Antons huis. En vreemd genoeg staat Antons naam op het cadeau en brengt het pakje precies wat hij hebben wilde.

Geen overdaad aan kleuren, Könnecke werkt met een aantal basiskleuren: oranje, groen en blauw en creëert daar bijzonder veel sfeer mee. De landschappen, natuur en sneeuw verbazen en zijn bijzonder stemmig. Weinig overbodige details of decors, illustraties tonen enkel wat moet: de personages en de setting. Zelfs de kerstman krijgt hier geen gezicht of naam.

Könnecke speelt met de magie van het ongezegde: wie zit in de slee? Waar trekt Anton naartoe? Wat zit in het pakje? De lezer blijft raden, zet zijn eigen fantasie aan het werk. En daar schuilt net ook de kracht van dit boek. Met enkele sterke personages, een duidelijk verhaal en vleugje mysterie neemt het de lezers mee op een humoristische, avontuurlijke tocht.

Anton en het kerstcadeau
Vanaf 4 jaar
Auteur en illustrator: Ole Könnecke
Originele titel: Anton und das Weinachtsgeschenk
Vertaler: J.H. Gever
Davidsfonds:Infodok - Gottmer, 2009

 

« Terug

bol

Bestel
Ole Könnecke - Anton en het kerstcadeau
via de internet boekhandel bol