Agnès de Lestrade - Het land van de grote woordfabriek

"Een boek voorzichtig met woorden" 
woordfabriek.jpg

Agnès de Lestrade - Het land van de grote woordfabriek

(door Ineke Debels)

 

Een prentenboek dat speelt met woorden en tegelijk een lust voor het oog is, dat is toch de droom van elke boekenliefhebber. Het land van de grote droomfrabriek is zo’n boek voor mij.

 

Het plot is eenvoudig: in een land waar de mensen bijna niet spreken, worden woorden uit de grote woordfabriek duur betaald. Iedereen is zuinig met woorden. Enkel ontzettend rijke mensen kunnen het zich veroorloven de woorden te kopen die ze echt willen gebruiken en arme mensen zoeken in vuilnisbakken naar weggegooide woorden.

Op sommige zonnige dagen dwarrelen er soms woorden door de lucht. Florian heeft er drie gevangen met zijn vlindernetje: kersenrood, pannenlapje, stoelendans. Drie woorden die hij wil sparen voor een heel bijzonder iemand, Siebelle. Zijn ogen glimmen als hij aan zijn geschenk denkt. Maar rijke Oscar is hem voor met dure woorden als ‘ik hou van jou met heel mijn hart’. Florian laat zijn woorden heel voorzichtig naar Siebelle toefladderen en in ruil krijgt hij een zoen, als een vlinder op zijn wang.

 

Dit boek is heel voorzichtig met woorden, net als zijn hoofdpersonage.  Geen overvloed, maar weloverwogen, mooie woorden. Niet te veel, net genoeg om het verhaal te vertellen. De illustraties zeggen nog zoveel meer. Typische Franse, poëtische en sprookjesachtige beelden. In warme tinten vertelt het een verhaal van liefde, rood als rozen in een grauwe, bruine industriële wereld.  Een ontroerend verhaal over de zin of onzin van woorden en de kracht van echte emoties. Nu al een van mijn favorieten.

Vanaf 4 jaar

Titel: Het land van de grote woordfabriek

Auteur:  Agnès de Lestrade

Illustrator: Valeria Docampo

Vertaler: Siska Goeminne

 Uitgeverij De Eenhoorn, 2009

« Terug

bol

Bestel
Agnès de Lestrade - Het land van de grote woordfabriek
via de internet boekhandel bol