Edward van de Vendel - Welterusten iedereen

"Een mooi slaapwelverhaal" 
welterusteniedereen.jpg

Edward van de Vendel - Welterusten iedereen

 (Door Ineke Debels)

Welterusten iedereen

Een favoriet voorleesboek is het slaapwelverhaal – of hoe kan je het anders ook gaan benoemen? Boeken waarin de hoofdpersonages (al dan niet graag) slapen gaan, dromen en de nacht intrekken.

 

Welterusten iedereen is een heel knap slaapwelverhaal. Het gaat over (on)vervulde dromen, of wat je bezig houdt ’s nacht en hoe dat veel vertelt over je leven overdag.

 

In een dorpje gaat iedereen slapen. Mens en dier. Elk heeft zijn eigen droom of nachtmerrie, wens of verlangen. De postbode wil zelf wel eens een brief krijgen, Kontiki het kalf droomt van de zee, de meester heeft een akelig visioen over stoute kinderen, Salome wil vliegen, hoger dan de bomen... Je ziet alle personages liggen in hun bed en kijkt meteen hun droom mee binnen. Je ontdekt heel veel over verborgen geheimen, grote en kleine gevoelens en vooral het herkenbare verlangen naar warmte en liefde bij mens en dier. Dit boek is een unieke mix van magie en realiteit, droom en realiteit vloeien in elkaar. En ’s morgens worden sommige dromen zelfs ook echt werkelijkheid...

 

De prachtige rijmen zijn van vaak bekroond – en bijzonder getalenteerd- auteur Edward Van de Vendel. Wat hij met woorden kan, heb ik zelden gezien. Sfeer scheppen, karakters in een trek neerzetten en vooral lezers meenemen op avontuur.

 

De even wonderbaarlijke illustraties zijn van Vlaams talent Sebastiaan Van Doninck.  Hij kiest voor hele duidelijke basiskleuren, met accenten van rood, blauw en geel. Zijn stijl doet wat denken aan de oude reclames uit de jaren zestig, aan japanse illustraties. Maar hij drukt er een heel eigen stempel op. Telkens lijkt hij zijn eigen stijl opnieuw uit te vinden. Zijn kracht, beweging, compositie blijft sterk, zijn kleurgebruik past hij telkens aan het verhaal aan. Zijn interpretatie en sfeer maken ook van dit boek trouwens weer een fantastische beleving. De schutbladen zijn trouwens prachtig, twee portrettengalerijen, vooraan vol slapende personages, achteraan dezelfde personages, maar dan wakker.

 

Dit slaapwelverhaal is unaniem verkozen tot favoriete boek voor het ‘dromen’ gaan, door mijn zoon én mezelf.

 

Vanaf 4 jaar

Titel: Welterusten iedereen

Auteur: Edward Van de Vendel

Illustrator: Sebastiaan Van Doninck

De Eenhoorn, 2009

« Terug

bol

Bestel
Edward van de Vendel - Welterusten iedereen
via de internet boekhandel bol