An Debaene - Een schaap met witte voetjes

"Een boek met wiegeliedjes, knuffelversje, huppelliedjes plus CD" 
schaapwittevoetjes.jpg

An Debaene - Een schaap met witte voetjes

(Door: Ineke Debels

Met deze liedjesbundel is An Debaene niet aan haar proefstuk toe. Eerder verscheen van haar bij Davidsfonds/Infodok het prachtige Alle eendjes. Liedjesgroeiboek voor kleuters. Ook dit keer brengt ze een originele selectie kinderliedjes, aangevuld met bewegingsoefeningen als wiegespelletjes, kringdansen of vingeroefeningen, gitaarakkoorden en een cd waarop de liedjes worden gebracht (zowel gezongen als in instrumentale versie) door Florejan Verschueren en met zang van Riet Muylaert. Een bijzonder extraatje dat kinderen, ouders en leraren zeker zal bekoren. De ‘hits’ in dit boek zijn o.a. De zandman; Hop, hop, hop, paardje in galop; Draai het wieltje nog eens om; Twee emmertjes water halen.

In drie aparte hoofdstukken komen wiegeliedjes, knuffelversjes en huppelliedjes aan bod. Wiegeliedjes zijn sussend, brengen rust, zijn ideale sfeermakers voor het slapengaan. De zachte melodieën zouden onlosmakend een onderdeel van het bedritueel van baby’s moeten worden. Knuffelversjes kunnen peuters bekoren. Ze zorgen voor meer actie, doen je paardje rijden op opa’s knie en brengen gevoel voor ritme en evenwicht bij. Peuters ontdekken hun lichaam stap voor stap.

Huppelliedjes tonen de speelsheid en vrolijkheid van kleuters. Ze leren met anderen spelen, dansen en bewegen, ontwikkelen taal en motoriek steeds verder. De auteur verduidelijkt deze selectie en graduele indeling van het boek ook in haar voorwoord.

De illustraties van de Nederlandse Martijn van der Linden zijn vrij hedendaags. Gedurfd, omwille van de vreemde ruimtewezentjes en hun ufo die hier de rode draad in het boek zijn. De twee vreemde personages brengen je van lied tot lied. Maar lijken mij nogal veraf te staan van de liedjes en van de realiteit van baby’s, peuters en kleuters zelf. De kleuren vind ik zelf eerder dof en niet sprankelend genoeg voor de doelgroep.

Een schaap met witte voetjes

Wiegeliedjes, knuffelversjes en huppelliedjes

Vanaf 2 jaar

Auteur: An Debaene

Illustrator:Martijn van der Linden

Davidsfonds/Infodok, 2010 

« Terug

bol

Bestel
An Debaene - Een schaap met witte voetjes
via de internet boekhandel bol