Julia Donaldson - Tegenstellingen

"Een uitdaging voor jonge lezers" 
tegenstellingen.jpg

Julia Donaldson - Tegenstellingen

(door Ineke Debels)
 
De Gruffalo is intussen een heel bekend boekenmonster. En dat monster is nu ook een aanleiding voor een reeks kartonboekjes voor de allerkleinsten. Tellen, kleuren, dierenmanieren en tegenstellingen zijn de vier titels in ‘Mijn eerste Gruffalo’.
Tegenstellingen is een leuke titel. Verschillen en ‘het anders zijn’ van mensen, dieren en voorwerpen fascineert kinderen. Dit handige kartonboekje is niet alleen mooi om naar te kijken, maar speelt ook op deze thematiek in. De personages uit het bekende prentenboek lenen zich uitstekend voor een contrastboekje als dit. De grote Gruffalo kijkt de kleine muis aan. De lange slang naast de korte rups. De uil overdag en ’s nacht. De uil zit hoog in de boom en de slang ligt laag tegen de grond...
De decors zijn opzettelijk heel basic gelaten zodat de figuren en de verschillen ertusen alle aandacht kunnen krijgen. De dieren en setting zijn uit het grote Gruffalo prentenboek geplukt. Heel dynamisch en vol beweging. De dieren worden met veel expressie en karakter getekend en zijn geen klassieke, eenvoudige, zwartomrande illustraties voor peuters. Zo wordt de uitdaging groter voor de jonge lezers, en kan hun fantasie en zin voor esthetiek enkel aangescherpt worden. De stap naar het voorleesverhaal zelf en naar het genieten van verhalen wordt kleiner door deze eerste introductie met de personages.
 
Tegenstellingen
Vanaf 4 jaar
Auteur en illustrator: Julia Donaldson – Axel Schaeffer

2012, Lemniscaat 

« Terug