Lieve Baeten - Lotje tovert

"Activiteitenboek over het vertederende heksje Lotje." 
lotjetovertzoekboek.jpg

Lieve Baeten - Lotje tovert

Klassiekers opnieuw uitgevonden! 3
 
(Door Ineke Debels)
 
Er zijn boeken én personages die na tientallen jaren nog steeds ‘leven’ bij kinderen. Ze hebben de kracht om generatie na generatie te blijven boeien, verbazen en verrassen. Dit zijn de must-haves voor je boekenkast. En hun recente spin-offs, die minstens even de moeite waard zijn.
 
Het kleine heksenmeisje Lotje werd een klassieker in de prentenboeken van de overleden Vlaamse illustratrice Lieve Baeten. Ze verscheen voor het eerst in 1982. Toen Lieven Baeten overleed in 2001, werd dit boek, haar laatste Lotje boek, Slimme Lotje, afgewerkt met behulp van computertechnieken door haar zoon Wietse Fossey. Hij werkte een jaar lang aan dit verhaal, had de tekst, bestaande schetsen en een deel van de tekeningen om van te vertrekken.
 
Als de avond valt, vindt Lotje samen met haar poes een koffer. Een koffer die ze maar niet open krijgt. Tot ze even heel goed nadenkt en de juiste toverspreuk uitspreekt. Lotje heeft de test glansrijk doorstaan en kan vanaf nu nog meer geheimen leren ontrafelen op de heksenschool.
 
De verhalen van Lotje zijn toverachtig en mysterieus en tegelijkertijd heel herkenbaar en veilig voor jonge kinderen. Ze herkennen zichzelf in Lotje, haar zin om de wereld te ontdekken, haar speelsheid en vrolijkheid. De illustraties van Lieve Baeten zijn ook zo; zacht en sfeervol, vol detail. Haar sterkte is haar enorme sfeerschepping, haar pastelkleuren. Haar beelden zitten vol elementen waarnaar je op zoek kan gaan, en bieden een feest voor het oog, wat voorlezen van deze boeken echt tot een belevenis maakt. Leuk zijn ook de extra grote illustraties door de uitkapbare pagina’s (zorgen voor beweging en andere perspectieven in het verhaal) en de grappige brief die Lotje in de kist vindt. De prenten wisselen grote overzichtsplaten van de omgeving (waar Lotje door de lucht zoeft) af met gezellige kamers boordevol voorwerpen en personages. De verhalen, eenvoudig, rechtlijnig en vol herhaling, zijn perfect voor jonge lezers. Wat fijn dat dit boek uiteindelijk toch in de boekenwinkel geraakt is en intussen nog steeds wordt verkocht, zodat het steeds meer kleuters kan verrassen.
 
Sinds de Vlaamse uitgeverij Manteau de rechten op de Lotje-reeks verwierf, verscheen ook een spin-off. Lotje tovert is een zoekboek voor jonge kinderen. Het concept is eenvoudig. Een groot kartonboek, met platen gespreid over dubbele pagina’s, met in een band er omheen een heleboel voorwerpen die je kind moet zoeken.
 
Concept is minstens even duidelijk. Lotje organiseert een verjaardagsfeest. Ze moet boodschappen doen, koken, zichzelf een nieuwe cape aanschaffen, haar vrienden ophalen aan het station en… feesten uiteraard. De illustraties zijn een selectie beelden uit de andere Lotje-boeken, want de Vlaamse illustratrice Lieve Baeten overleed in 2001 na een tragisch verkeersongeval. De illustraties blijven magisch, vol beweging en humor. Ze zijn een feest voor het oog, een mix van kleuren, heel sfeervol en tegelijk vol detail. Perfect materiaal voor een zoekplaat. In dit activiteitenboek maken kleuters op een speelse manier kennis met het boekenpersonage, met nieuwe woorden en met de manier waarop verhalen verteld worden. Het heksje Lotje vertedert, betovert de allerkleinsten ook hier weer.
 
Slimme Lotje
Illustrator en auteur: Lieve Baeten
2011, Manteau
Vanaf 4 jaar
 
Lotje tovert
Illustrator: Lieve Baeten
2011, Manteau
Vanaf 3 jaar

  

« Terug