Ronald en Marije Tolman - Het eiland

"Een kijkboek voor jong en oud" 
heteilandtolman.jpg

Ronald en Marije Tolman - Het eiland

(door Ineke Debels)
 
Met weinig woorden
 
Na de bijzondere samenwerking tussen vader-graficus en dochter-illustratrice in De boomhut, brengen Ronald en Marije Tolman opnieuw een pracht van een boek uit. Zonder woorden, maar zo veelzeggend vol beelden: Het eiland.
 
Opnieuw een grafisch kunstwerk, een poëtisch kijkboek vol sfeervolle beelden, waarvan elke prent een mooi kader er omheen verdient en aan een muur thuishoort. De ijsbeer klimt met een touwladdertje uit een wolk naar beneden en gaat op zoek naar gezelschap, van eiland naar eiland. De ijsbeer doolt in dit boek rond op de zee. Soms heel kalm, soms woelig, soms eenzaam, soms vol bonte dieren. Hij vindt een kameraad op de laatste pagina’s, vooral de muziek die de wasbeer maakt, trekt hem aan. Samen staren ze op het einde naar een prachtig helblauwe sterrenhemel.
 
De illustraties die dubbele pagina’s beslaan zijn heel gestileerd, je ziet er zo de grafische hand in. Soms zijn ze heel rustig, met enkel een flamingo in de lucht of ijsbeer die ronddobbert op de rug van een neushoorn. Dan krijgt de omgeving- het water en de lucht- de overhand en word je helemaal zen vanbinnen. Soms zijn ze heel beweeglijk - aanrollende golven, zwemmende dolfijnen of vol druk doende papegaaiduikers - en dan zie je de beweging en het leven van de natuur ten volle. En soms zijn ze heel toverachtig en zie je dieren niet in hun gewone doen. Een bouwwerk dat heel veel weg heeft van een draaimolen zorgt voor circusachtige, beetje magische momenten.
De illustraties ademen sfeer uit en zijn enorm gevarieerd in kleur en perspectief. De ideale mix van kinderlijke fantasie en volwassen eenvoud. Een ode aan vriendschap en natuur. Dit is een kijkboek voor groot en klein, om bij weg te dromen!
 
Het eiland
Vanaf 4 jaar
Auteur en illustrator: Ronald en Marije Tolman

Lemniscaat, 2013 

« Terug

bol

Bestel
Ronald en Marije Tolman - Het eiland
via de internet boekhandel bol